BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Lübnan'da yeni başbakan arayışında anlaşmazlık

Lübnan'da yeni başbakan arayışı başladı ancak geçici başbakan Hariri, Hizbullah liderliğinde kurulacak bir hükümette yer almayacağını açıkladı.

Abone ol

Lübnan'da yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdüren Saad el-Hariri, Hizbullah ve destekçilerinin liderliğini yapacağı bir hükümette yer almayacağını açıkladı.

Lübnan'da, 11 milletvekili çekilince hükümet düşmüştü

Yapılan açıklamada Hariri'nin liderliğindeki "Gelecek Hareketi bir 8 Mart adayının liderliğindeki hükümette yer almayı reddetmektedir" dendi.

8 Mart bloğu, ülkedeki Şii hareketler Hizbullah ve Amal ile Hristiyan lider Michel Aoun'un hareketini bir araya getiriyor.

Hizbullah ise, eğer kendi başbakan adayı desteklenirse, "ortak bir hükümet" arayışına gireceğini söyledi.

Siyasi kaynaklara göre, Hizbullah ve destekçileri Sünni siyasetçi Najip Mikati'nin başbakanlığını destekleme kararı aldı.

'Uzlaşı değil, seçim'

Bu kararın, Hariri'nin adaylığına karşı çıkan Hizbullah'ın, hükümeti yönetmesi için üzerinde uzlaşılabilecek bir isim bulma çabası olduğu düşünülüyor.

Mikati, adaylığını Pazar günü adaylığını açıklamıştı.

Adaylıktan çekilmediğini söyleyen Hariri ise yaptığı açıklamada: "Bugünkü görüşmelerden çıkan üzerinde uzlaşılacak bir aday değil. Adaylardan biri Saad el-Hariri, biri ise 8 Mart hareketinin adayı ve yapılacak seçim belli" dedi.

Hariri'nin eski destekçilerinden Walid Jumblatt ise Hizbullah'ı destekleyeceğini açıkladı.

Böylece, Hizbullah'ı da içeren ve mecliste 57 sandalyeye sahip olan Şii blok, istedikleri Sünni adayı seçebilecek çoğunluğa biraz daha yaklaşıyor.

Yeni başbakanın seçilmesi için başlayan görüşmeler iki gün sürecek.

Lübnan'daki siyasi sistem, iktidarın farklı gruplar arasında paylaşılmasını öngörüyor, dolayısıyla başbakan Sünni, cumhurbaşkanı Hristiyan ve meclis sözcüsü Şii nüfus arasından seçiliyor.

Lübnan'da ay başında Hizbullah ve yandaşları, ülkenin eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesine dair Birleşmiş Milletler soruşturmasının taleplerini karşılamaması sebebiyle meclisten çekilmiş ve hükümet düşmüştü.