Batı yanlısı hükümet ile Hizbullah karşılıklı adımlar atarak, uzlaşmaya vardılar.
Abone olLübnan'da geçen hafta 65 kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ve ülkeyi bir buçuk yıldır pençesine alan siyasi anlaşmazlığın tarafları arasında sonunda anlaşmaya varıldığı bildiriliyor.
Aslında dün bir açıklama gelmesi bekleniyordu, ancak Katar hükümeti, Lübnan'ın Batı yanlısı hükümeti ile İran ve Suriye destekli Hizbullah liderliğindeki muhalefete bugüne kadar süre tanımıştı.
Geçen hafta, hükümet taraftarları ile muhalefet milisleri arasında çıkan çatışmalar nedeniyle, başkent Beyrut 1990'da sona eren iç savaştan bu yana en kanlı şiddet olaylarına sahne olmuştu.
Çatışmalar Katar'ın arabuluculuğunda varılan bir anlaşma ile sona erdi.
HÜKÜMETTEN GERİ ADIM
Anlaşma uyarınca hükümet, çatışmaların kıvılcımını ateşleyen, Hizbullah'ın özel telekomünikasyon ağını yasa dışı ilan etme kararından geri adım attı.
Hizbullah da bunun karşılığında, başkent Beyrut'taki barikatları kaldırdı ve havaalanının açılmasına izin verdi.
Hafta sonunda ise taraflar bu ön anlaşmanın devamını getirmek ve daha kapsamlı bir uzlaşma sağlamak için Katar'da biraraya geldi.
YENİ SEÇİM YASASI VE KABİNE KONUSUNDA ANLAŞTILAR
Hükümet ve muhalefet cephesinden temsilcilerin Reuters ajansına yaptıkları açıklamalara göre, taraflar yeni seçim yasası ve yeni bir kabine konusunda anlaştı.
Bu iki konudaki uzlaşı, üçüncü temel sorun olan cumhurbaşkanlığı seçiminin de yolunu açıyor.
Bu konudaki anlaşmazlık nedeniyle, Lübnan parlamentosu Kasım ayından bu yana yeni bir cumhurbaşkanı seçemiyordu.
Aslında taraflar geçen yıl sonlarında, bu göreve Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman'ın getirilmesinde anlaşmış, ancak yeni seçim yasası ve ulusal birlik hükümeti konusundaki anlaşmazlıklar sürdüğünden seçim gerçekleşememişti.
HİZBULLAH'A VETO YETKİSİ
Katar'daki görüşmelere katılan temsilciler, parlamentoda cumhurbaşkanlığı seçiminin Perşembe günü yapılabileceğinden söz ediyor.
Taraflar arasında varılan anlaşmanın önemli bir özelliği de, Hizbullah'ın en ısrarlı olduğu talebini yani kendisine hükümet kararlarını veto etme yetkisi veren kabine çoğunluğunu elde etmiş olması.
Batı yanlısı hükümet bu talebe uzun süredir, Hizbullah'ın bu yolla Lübnan'ı yeniden Suriye'ye yaklaştırmaya çalıştığını savunarak direniyordu.