BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Lübnan'da hükümet İran'a kayıyor

Lübnan'da hükümet kurma görevi Hizbullah yanlısı Mikati'ye verildi.

Abone ol
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın, Hizbullah'ın desteklediği Necip Mikati'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi, Ortadoğu'da farklı biçimlerde yorumlandı.
Reuters ajansının analizinde, yaklaşık son 6 yıldır Batılı ülkelerle ittifak içindeki bir blok tarafından yönetilen Lübnan'da Hizbullah'ın desteklediği bir siyasetçinin, hükümeti kurmakla görevlendirilmesiyle ülkede güç dengesinin Suriye ve İran'a doğru kaydığı yorumu yapıldı.  

Analizde, "Lübnan'da neredeyse 6 yıl sonra cephedeki İran yanlısı silahlı Şii Hizbullah örgütünün, Suriye'nin Lübnanlı müttefikleriyle birlikte, bu defa anayasal biçimde inisiyatifi Batı yanlısı rakiplerinden geri kazandığı" ifadesine yer verildi. 

Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Hilal Haşan, Lübnan'daki Sünnilerin büyük bölümünün, hem Suriye hem de Suudi Arabistan ile bağları olan merkeziyetçi bir milletvekili olan Mikati'nin atanmasını kabul etmemelerinin ülkede sorun çıkaracağını belirterek, Mikati'nin, kendisini Hizbullah "darbesinin" aracı olarak gören başbakanlık görevini sürdüren Saad Hariri'nin destekçilerine karşı bir hükümet kurmaya çalışması halinde "siyasi intihar" tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. 
Analizde, bazı Lübnanlı ve İsrailli siyasetçilerin, Mikati'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesini, Lübnan'da "İran benzeri" bir yönetime geçişle eşdeğer kabul ettiği, ancak "Harvard mezunu Mikati'nin Tahran yönetiminin yandaşlığını yapmasının olası gözükmediği" belirtildi. 

Reuters'ın analizinde, Hariri'nin en önemli destekçisi ve İran'ın bölgedeki rakibi olan Suudi Arabistan'ın şimdiye kadar Mikati aleyhinde konuşmaması da Mikati'nin en azından Riyad yönetiminden "sarı ışık" görebileceği fikrini verdiği kaydedildi. 

Lübnanlı analistlerin ayrıca, Lübnan'da Mikati'nin liderliğindeki bir hükümeti Türkiye, Katar ve Fransa gibi güçlerin hoş karşılayacağı yorumunu yaptıkları ifade edildi.

Analizde, "eski Başbakan Refik Hariri suikastını araştıran mahkemeyi sıkı bir şekilde destekleyen Washington yönetiminin ise Lübnan'daki olayları nasıl etkileyeceğinin ise belirsiz göründüğü" belirtildi. 

BBC'nin Lübnan'daki gelişmelerle ilgili internet sitesinde yer alan haberinde de Necip Mikati'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesinde, Dürzi lider Velid Canbolad ve İlerici Sosyalist Parti'den 6 milletvekilinin desteklerini Hariri'den Mikati'ye kaydırmalarının önemli rol oynadığı bildirildi.