BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,30
ALTIN 2.838,14
HABER /  GÜNCEL

Lübnan'da cenazenin ardından çatışma çıktı

Başkent Beyrut'ta eski güvenlik şefi Wissam el Hassan'ın cenazesinin ardından Başbakanlık binasına hücum eden protestoculara karşı polis göz yaşartıcı gaz kullanıp havaya ateş açtı.

Abone ol

Lübnan'da bombalı saldırıda öldürülen iç istihbarat servisi başkanı Wissam el Hassan'ın cenazesinin ardından başkent Beyrut'ta devlet kurumlarının önünde çatışmalar çıktı.

Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından protestocular binalara hücum edince polis göz yaşartıcı gaz kullanıp havaya ateş açtı.

Protestolar, Hassan, bir koruması ve bölgeden geçen bir kadının öldüğü olaylardan dolayı muhalefetin Başbakan'ı bir daha istifaya çağırmasının ardından patlak verdi.

Muhalefet patlamadan Şam'ı sorumlu tutuyor.

Suriye'deki çatışmaların Lübnan'a sıçrayacağından endişelenen protestocular Suriye ve Lübnan'daki yandaşlarına tepki gösterdi.

Şehitler Meydanı'nda konuşan bir kişi, "Suriye'deki rejimin devrilmesini bekliyoruz. Bu olmadan Lübnan'da barış olamaz." dedi.

Lübnan'daki dini topluluklarda Suriye konusunda derin görüş ayrılıkları var. Çoğu Şii Suriye hükümetini desteklerken çoğu Sünni muhalifleri destekliyor.

Lübnan'ın başlıca Şii grubu olan, Suriye yandaşı Hizbullah da saldırıyı kınadı.

Suriye Enformasyon Bakanı ise, saldırıyı "alçakça düzenlenmiş bir terör eylemi" diye niteleyerek kınadı.

Lübnan'da 29 yıl boyunca gövde gösteren Suriye ordusu, 2005 yılında eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından ülkeden çekilmişti.

Hariri ailesine yakınlığıyla tanınan 47 yaşındaki Hassan, Lübnan'ın iç istihbarat servisi başkanıydı.

Komşu suçlanıyor

Hassan'ın naaşı, İç Güvenlik Dairesi'nde düzenlenen bir törende Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ve Başbakan Necib Mikatı tarafından selamlandı.

Hassan, İç Güvenlik Dairesi'nin istihbarat biriminin başındaydı. Patlama birimin doğu Beyrut'ta bulunan ofislerinin yakında gerçekleşti.

Hassan'ın cenazesine, güvenlik nedenlerinden dolayı geçtiğimiz aylarda Paris'e gönderilen eşi ve çocukları da katıldı.

Beyrut'ta güvenlik seviyesi yükseltilmiş durumda.

Hassan, eski Başbakan Refik Hariri'nin yanında toprağa veriliyor.

Refik Hariri 2005 yılında Beyrut'ta arabasına konulan bombayla öldürülmüştü. Hassan'ın gerçekleştirdiği soruşturma, olayın arkasında Şam'ın olduğuna işaret etmişti.

Eski Başbakan'ın oğlu Saad Hariri, cenazeye "Wissam el Hassan'ın [Suriye Devlet Başkanı] Beşar el Esad'dan korumaya çalıştığı tüm Lübnan'ın" katılması gerektiğini belirtmişti.

Hassan ayrıca yakın geçmişte Suriye ortaklığıyla Lübnan'da bir dizi bombalama düzenlemeye çalışan eski bir bakanın tutuklanmasını sağlamıştı.

Başbakan Necib Mikatı yaptığı açıklamada bombalamanın bu tutuklamayla bağlantılı olabileceğini ima etmişti.

Cenazeye katılanların bazıları Sünnilerin muhalefetteki Gelecek Partisi'nin bayraklarını sallarken, bazı kişiler Lübnan bayrakları taşıdı.

Hassan pek çok kişice "ülkesini korumaya çalışan bir şehit" olarak nitelendiriliyor.

Cenazeye gelen bir kişi "Lübnan'ın geleceği için, korkmadığımızı göstermek için buradayız." dedi.

Başkasıysa Suriye devlet başkanı Esad'ın "gelmiş geçmiş her şeyden" sorumlu olduğunu, ve "şimdi ona karşı konulmazsa hiçbir zaman konulamayacağını" belirtti.

Protestolar sırasında açılan bazı pankartlar Başbakan Mikati'nin istifasına çağrı yapıyordu. Cumartesi günü Mikatı istifasını Cumhurbaşkanı Michel Süleyman'a sunmuş; ama Süleyman bunu kabul etmeyip, Mikati'den bir süre daha görevinde kalmasını istemişti.

Suriye cumhurbaşkanı Esad'ı ve Lübnan'daki yandaşlarını protesto edenler Beyrut'ta yollara engeller kurdu.

Ülkenin güneyindeki Sidon, kuzeydeki Trablusşam ve doğudaki Bekaa Vadisi'nde benzer protestolar görülüyor.