BIST 9.869
DOLAR 35,07
EURO 36,57
ALTIN 2.950,40
HABER /  GÜNCEL

Lübnan artık eşcinsellere karşı hoşgörülü değil mi?

Eşcinselleri karşı görece anlayışlı olan Lübnan’ın ünü son günlerde darbe alıyor. Eşcinseller yasal düzenleme yapılmasını talep ediyor.

Abone ol

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta hava kararınca hayat canlanıyor. Dar yollar barlarla dolu olan sokaklara çıkıyor.

Pahalı kokular içinde, tasarımcıların ellerinden çıkmış giysileriyle verandalara oturmuş Beyrutlular gün ağarasıya kadar kokteyllerini yudumluyorlar.

Şehrin liberal hali gerçekten de bölgenin aşırı muhafazakâr yapısına yakından uzaktan benzemiyor.

Fakat Beyrut’un bu farklılığını gösteren diğer bir yanı da var. Şehrin mahrem ama bir o kadar da canlı, gizli gey hayatı…

Ülkede eşcinseller için özel bar ve kulüpler bulunuyor. İhtiyatlı olan bu mekânlar müşretiler içerideyse medyayı da pek hoş karşılamıyor.

‘Müstehcen görüntüler’

Fakat son olaylar gay, lesbiyen, eşçinseller ve transeksüellere karşı görece anlayışlı olan Lübnan’ın ününü yaralayacağa benziyor.

Geçen sene, Beyrut’ta bir sinema polis tarafından baskına uğradı ve eşcinsel olduğuna inanılan 30’dan fazla kişi gözaltına alındı. “Doğal şekilde” cinsel ilişkiden bulunup bulunmadıklarının anlaşılması için gözaltındaki kişiler karakolda anal muayeneye tabii tutuldu.

Haziran ayında psikiyatrist Dr. Nabil Huri ülkenin en çok seyredilen televizyon kanalarından birinde eşcinselliğin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Dört ay sonra ise Beyrut Film Festivali’nde gey bir çiftin aşk hikâyesini anlatan Fransız bir filmin gösterimi sansürlendi.

İçişleri Bakanlığı, filmi iki erkeğin öpüştüğü, erkeklerin çıplak göründüğü ve erkekler arasında cinsel ilişkide bulunulduğu gerekçesiyle müstehcen buldu.

“Aşağılayıcı uygulama”

Beyrut’un yakınlarında boş bir barda, 20 yaşlarında bir adam gey olduğu gerekçesiyle bir sure önce nasıl tutuklandığını anlattı bana.

Tekrar gözaltına alınma korkusuyla ismini açıklamak istemedi.

Adam, çok acı verici ve aşağılayıcı olarak nitelendirdiği anal muayeneye maruz kaldı.

“Kesinlikle çok aşağılayıcıydı. Devlet bedenime ulaşırken benim onun üzerinde hiçbir hakkım yok gibi hissettim” diyor adam.

Anal muayene her ne kadar sinema baskınından sonra hükümet tarafından kınanıp yasaklansa da BBC’nin konuştuğu onlarca gey halen daha uygulamanın yürürlükte olduğuna inanıyor.

Cinsel eğilimi bulmak için kullanılan anal muayyenin yanıltıcı bir yöntem olduğu biliniyor. Çoğu gey, anal ilişkiden uzak dururken diğer koşullardaki insanlar da yanlışlıkla gey olarak anlaşılabiliyor

“Yasal değişiklik gerekli”

Lübnan Psikiyatri Kulübü, eşcinselliğin ruhsal bir bozukluk olmadığını açıklayarak tedavi edilmeye ihtiyacı olmadığını söyledi. Fakat eşcinsel hakları savunucuları için bu, yeterli bir adım değil.

Lübnan Ceza Kanunu’nun iki kişi arasında “doğaya karşı” olan cinsel ilişkiyi yasaklayan 534. Maddesinin değiştirilmesini istiyorlar.

Eşcinsel hakları savunucuları bu yasanın yanlış şekilde eşcinselleri hedef aldığını savunuyor. Fakat hükümet kanadında kısa sürede böyle bir değişiklik yapılacağına yönelik hiçbir işaret yok.

Bölge ülkelerinden Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde ise eşcinsellik ölüm cezası ile bile sonuçlanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve batıdaki birçok ülke eşcinselliği hastalık olarak nitelendirmekten yıllar önce vazgeçti. Lübnan geçtiğimiz Temmuz’da bunu yapan ilk Arap ülkesi oldu.

Uzun yolculuk

Fakat ülkede İslam ve Hristiyan öğreti ile aynı görüşte olan ve eşcinselliğe karşı çıkan çok kişi var.

Lübnan’da bir ilkokulda öğretmen olan Samira Tabari eşcinselliğin günah olduğunu bildiğini ve hiçbir şekilde bunu kabul etmeyeceğini dile getiriyor. Tabari, “Her gün günah işliyoruz, ama bence bu garip. Buna karşı çıkmalıyız. Bu büyük bir yanlış. Bu normal değil,” diyor.

Bazı geylar ise hala gelecekten umutlu…

Medyanın eşcinsellik konusuna daha çok ilgi çektiğini belirterek bunun önyargıları ve klişeleri kıracağını umut ediyorlar.

Fakat Beyrut’ta boş bir gey barda otururken, buranın ne kadar gizli bir yer olduğu konusunda mekân sahibince uyarıldım. “Umarım burayı görüntülemiyorsundur” dedi.

Fakat bu yorumun barındırdığı korku bile aşikâr:

Bu liberal şehrin eşcinselliği kabul etmesi için kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor.