Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi nedir, löseminin belirtileri ve tedavisi var mıdır, lösemi neden olur gibi sorularını Kanserli Çocuklara Umut Vakfı Yön. Kur. Bşk. Prof. Dr. İnci Yıldız merak edilenleri cevapla.tv aracılığı ile anlattı.
Abone olEn yaygın çocukluk kanserlerinden biri olan, bilinen lösemi aslında nedir? Kimler lösemiye daha yatkın? İşte, lösemi belirtileri ve detayları... Kanserli Çocuklara Umut Vakfı Yön. Kur. Bşk. Prof. Dr. İnci Yıldız merak edilenleri cevapla.tv aracılığı ile anlattı.
Lösemi: Toplumda kan kanserinin türlerinden biri olarak bilinen lösemi, kemik iliğinden kaynağını alan ve kan üreten kök hücrelerinden birinin, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile gelişiminin bir basamağında duraklaması ve kontrolsüz aşırı çoğalmaya başlamasıdır.
Lösemi çeşitleri: Lösemi akut (aniden ortaya çıkan, hızlı ilerleyen) ve kronik (yavaş seyirli, müzmin) olarak iki grupta değerlendirilir. Akut lösemiler de akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloblastik lösemi (AML) olmak üzere ikiye ayrılır. Kronik lösemiler de Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) ve Kronik Miyeloid Lösemi (KML) olmak üzere alt gruplara ayrılmaktadır. Lösemi çeşitleri arasında akut lösemiler son derece agresif ve hızla ilerleyen bir hastalık türüdür. Akut lösemi zamanında tanı konulup tedaviye başlanmazsa, günler veya haftalar içinde hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Kronik lösemi ise çok yavaş seyirde uzun süre sessizce kalabilir ve yıllar içinde ilerleme gösterebilir.
Lösemi Belirtileri: Lösemi belirtileri diğer kan kanserlerinde gözlenen bazı bulgularla ortak özellikler gösterebilir. Kansızlığa bağlı olarak; Solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, efor sırasında nefes darlığı gibi belirtiler gözlemlenir. Lösemi belirtileri pek çok hastalığın belirtileri ile aynı seyredebilir. Vücudun tüm organlarına yayılabilen lösemi özellikle romatizmal hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, kanamalı hastalıklar, lenfoma, myeloma ve diğer kan kanserleri belirtileri ile benzer belirtilere sahip olabilir.
Lösemi kimlerde görülüyor?
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olabilen lösemi özellikle çocukların mücadele ettiği bir hastalıktır. Ciddi çocuk hastalıklarında başı çeken lösemi özellikle 2-5 ya da 5-10 yaş aralığındaki çocukları hedef alıyor. Erkek ve kız çocuklarda aynı ölçüde görülen lösemi, kız çocuklarında 2,5 sene gibi bir sürede tedavi edilirken; erkek çocuklarında bu süre 3,5 seneye kadar çıkabilmektedir. Bunun nedeni kanserli hücrelerin erkeklerin testis organın saklanma eğilimi göstermesidir.
Lösemi Tedavi: Lösemi tedavisi birçok disiplini ilgilendirir. Tam donanımlı hastanelerde yetişkin ve çocuk hematoloji uzmanları tarafından tedavi edilir. Lösemi tedavi edilen onkoloji merkezi, kemoterapi uygulaması amacı ile iyi yetişmiş bir hemşire ekibi, 24 saat hizmet veren teşekküllü bir kan bankası, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, gereğinde ışın tedavisi vermek açısından radyasyon onkolojisi uzmanı ve sofistike laboratuvar alt yapısı bulunması gerekmektedir.
Kaynak: cevapla.tv