En yaygın çocukluk kanserlerinden biri olan, ancak çoğunlukla 55 yaş üstü insanlarda görülen ve halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığının iyileşme oranı nedir? Prof. Dr. İnci Yıldız cevapladı.
Abone olProf. Dr. İnci Yıldız, löseminin iyileşme oranını şu sözlerle açıkladı: "Çocukluk çağı tümörleri ve lösemilerinde tedaviler ile elde edilen güzel sonuçlar günümüzde çok sayıda hastanın uzun süreli yaşam sağladığını göstermektedir."
"Lösemilerin değişik tipleri vardır: akut ve kronik tipleri. Bu tiplere göre tedavi başarıları değişiklik gösterse de lösemilerin genel anlamda iyileşme oranları oldukça yüksektir. Örneğin %1 civarlarında görülen kronik lösemiyi ele alırsak ağızdan alınan haplarla %100 oranında iyileşme sağlanır."
"Akut lösemilerde de yine iyi sonuçlar alınmaktadır. Tedavilerden elde edilen verilere göre akut lenfoblastik lösemi (ALL) türlerinde hastalığın seviyesine göre %80 - %95 oranlarında tedavilerde başarı sağlanmaktadır. Akut miyeloid lösemilerde (AML) ise %50-60 oranlarında kemoterapi ile başarı vardır. Ardından kemik iliği yapılması gereken bir grup vardır. Bu gruba kemik iliği nakli de eklendiğinde iyileşme oranları %70 oranlarına ulaşmaktadır."