AB bütçesine 1,7 milyar sterlinlik ek ödeme yapması istenen İngiltere'nin parayı taksitler halinde ve kararlaştırılan tarihten sonra ödemesi konusunda uzlaşıldı. Londra, miktarı ödemeyeceğini söylüyordu.
Abone olAvrupa Birliği Komisyonu ile İngiltere arasında krize neden olan AB bütçesine 1,7 milyar poundluk “ek ödeme” konusunda uzlaşıya varıldı.
AB ekonomi ve maliye bakanlarının üzerinde anlaştıkları formül, oldukça hassas bir dönemde iç politikada zor durumda kalan Başbakan David Cameron’ın “durumu kurtarmasına” olanak tanıyacak bir içeriğe sahip.
İngiltere’nin AB bütçesine yapacağı bu ödemeyi tek kalemde ve en geç 1 Aralık tarihine kadar yapması gerekiyordu. AB bakanlarının aldığı karar çerçevesinde yeni son ödeme tarihi Eylül 2015 olarak belirlenirken tek kalemde ödeme kuralı da gevşetilerek “taksite” bağlandı.
AB Komisyonu’nun Bütçeden Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, toplantı sırasında tüm bakanların “olağanüstü şartlarda esneklik sağlanmasının gereği” üzerinde durduğunu belirtirken, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, “Faturayı ödemek yerine ertelettik, faiz ödemeyeceğiz ve eğer yanlışlar varsa paramızı geri alacağız” diyerek gelinen aşamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İngiltere’nin, AB Komisyonu tarafından talep edilen miktarı gelecek yılın ikinci yarısında iki taksitle ödeme imkanına kavuşması, Cameron’a Mayıs ayındaki seçimleri aşma ve siyaseten olumsuz yönde kullanılabilecek bir unsurun etkisini belli ölçüde azaltma imkanı sağlaması açısından önem taşıyor.
Faiz yok
Faiz ödenmeyecek olması da ekonomik açıdan Londra’nın avantaj hanesine yazıldı. AB kuralları gereği İngiltere faiz ödemek zorunda kalsaydı 1,7 milyar poundluk ana paraya ilk ay için yüzde 2,5 faiz uygulanacak ve gecikmeli her ay için bu orana yüzde 0,25 oranında faiz eklemesi yapılacaktı. Bu da toplamda yüzde 52’lik bir faiz anlamına gelecekti ki bunun parasal yansıması 823 milyon pound olacaktı.
Georgieva, erteleme nedeniyle İngiltere’nin ödeyeceği faturanın, bu ülkenin AB bütçesine yaptığı katkının kısmen iadesi konusundaki imtiyazını otomatik olarak aktive edeceğinden 2,1 milyar Euro’dan yaklaşık 1 milyar Euro seviyesine ineceğini söyledi.
AB içinde üye ülkeler için özel tasarım kurallara yer olmadığı için İngiltere örneği diğer ülkeler için de örnek oluşturacak. AB bakanları bu çerçevede AB Komisyonu’nu yetkilendirerek kurallarda kalıcı değişiklik yapılmasını ve “istisnai durumlarda” bu tür ödemelerin esnek şekilde yapılmasına olanak sağlayacak bir öneri hazırlamasını talep etti. Tabii bu esneklik her miktar için gösterilmeyecek. Durumun istisnai olmasının yanı sıra ödenmesi gereken miktarın da istisnai şekilde yüksek olması şartı gözetilecek.
AB Komisyonu, İngiltere’nin yanı sıra Hollanda’dan 642.7 milyon Euro, İtalya’dan 340.1 milyon Euro, Yunanistan’dan 89,4 milyon Euro, Kıbrıs’tan 42,4 milyon Euro, Malta’dan 13,1 milyon Euro, Bulgaristan’dan 7 milyon Euro, İrlanda ve Letonya’dan da 6,5'er milyon Euro ek ödeme talep etmişti.
AB Komisyonu’nun hesaplamalarına göre Brüksel, Fransa’ya 1 milyar 16 milyon Euro, Almanya’ya ise 779,2 milyon Euro ödeme yapacak.