BIST 10.008
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.052,40
HABER /  GÜNCEL

Londra'nın kalbinde kapitalizmi protesto işgali

Cumartesi günü başlayan 'Londra Borsası'nı işgal et' eylemi borsa binasının yakınlarında devam ediyor. Bölgede iki günde 100 çadır kuruldu.

Abone ol

Şirketlerin açgözlülüğünü ve kapitalizmi protesto etmek için cumartesi günü başlayan Londra'yı işgal eylemi üçüncü gününe girdi.

Londra borsasının bulunduğu bölgeyle ünlü St Paul kilisesinin bulunduğu alanda yaklaşık 100 civarında çadır kurulurken, 250 civarında göstericinin geceyi bu çadırlarda geçirdiği bildirildi.

Gösteriler New York'ta başlayan ve küresel düzeyde yayılan ''Wall Street'i işgal et'' kampanyasının bir parçası.

ABD'deki eylemler yaklaşık dört hafta önce başladı ve geçtiğimiz günlerde İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye sıçradı.

BBC'nin eylemleri izleyen muhabirlerinden Ben Ando, göstericilerin kendi aralarında gıda, hijyen gereksinimlerinin karşılanmasını örgütlemek üzere gruplar oluşturduklarını ve alanda kalmaya kararlı olduklarını aktarıyor.

Göstericilerden Belinda Singh BBC'ye, ''egemen elitlerle bir tür iletişim arayışında olduklarını'', hazırladıkları manifestoyu yakında dağıtacaklarını söyledi.

Singh, ''Buradayız çünkü zenginliğin eşit dağılımını, azınlıkların seslerinin duyulmasını ve yolsuzluğa bulaşmış sistemin değişmesini istiyoruz'' dedi.

Cam silici James Awberry de, eylemcilerin bir grup hiip olmadıklarını belirterek, ''Derdimiz tek değil, buraya da bir tek günlük eylem için gelmedik. Daha önceki eylemlerin başarıya ulaşamamasının nedeni bir gün sürmesi ve tek bir konu üzerine odaklanmasıydı. Burada ise çok sayıda sorun gündemde ve ne kadar gerekirse o kadar kalmaya da kararlıyız'' dedi.

St Paul kilisesinin yöneticilerinden, rahip Giles Fraser ''insanların barışçı protesto haklarını kullanmalarından memnun olduklarını'' belirterek, ''temel kaygılarının kilisenin normal faaliyetlerine devam edebilmesi olduğunu ve herkesin de buna saygı göstermesini beklediklerini'' söyledi.

Londra Borsası'nın bulunduğu Paternoster Meydanı ise polis kuşatması altında. Emniyet güçleri, protestocuların çadırlarını önce burada kurma taleplerine izin vermedi.

Hükümet ise eylemlerin bir çözüm olmadığını savunurken, Dışişleri Bakanı William Hague, hükümetin borç yükü ve bütçe açığını kontrol altına almasının sorunu çözebileceğini öne sürdü.