Londra belediyesinin sağlık komisyonu, bar ve lokantalardan sonra kentin yeşil alanlarında ve tarihi meydanlarında da sigaranın yasaklanmasını öneriyor. Benzer bir yasak New York'ta 2011'den bu yana yürürlükte.
Abone olLondra belediyesinin sağlık komisyonu tarafından hazırlanan bir rapordaki öneriler hayata geçirilirse, başkentin parklarında ve tarihi meydanlarında sigara yakmak suç haline gelecek.
Sağlık raporu, eski bakan yardımcısı ve kanser uzmanı Ara Darzi'nin önderliğinde hazırlandı.
Getirilmek istenen yasak, sigara tiryakilerini temsil eden Forest adlı grup tarafından ''gaddarca'' diye niteleniyor.
Rapor, sigaranın yanısıra kamu sağlığını ilgilendiren diğer konulara da eğiliyor. İşe giderken yolun bir kısmını yürüyenlerin metro ve otobüs kartlarında ücret indirimine gidilmesi, okullların çevresindeki fast-food büfelerinin yasaklanması gibi öneriler de raporda yer alıyor.
Her gün 67 çocuk
Lord ünvanlı Prof. Ara Darzi, Londra'da yetişkin nüfusun yarısının obez ya da aşırı kilolu olduğunu ve başkentin bu konuda New York, Sydney, Paris ve Toronto gibi şehirleri geride bıraktığını öne sürüyor.
Rapora göre Londra'da yaklaşık 1.2 milyon kişi sigara içiyor ve her gün 67 çocuğun sigaraya başladığı tahmin ediliyor.
Raporda, en başta Büyük Şehir Belediye Başkanı Boris Johnson'a ve Londra'nın ilçe yönetimlerine, yetki sahibi oldukları bütün park ve yeşil alanlarda sigara yasağını yürürlüğe sokmaları çağrısı yapılıyor.
Londra belediye başkanının kentin iki tarihi meydanında -Trafalgar ve Parlamento meydanlarında- kanun koyma yetkisi var.
Londra'nın Kraliyet Pakları olarak anılan belli başlı yeşil alanlarında da Belediye Başkanı Boris Johnson nüfuz sahibi, zira bu parkların yönetim kurulu üyeleri belediye başkanı tarafından atanıyor.
Londra'nın bu konuda Birleşik Krallık'ın geri kalanına örnek teşkil etmesini dileyen Profesör Darzi, sigara yasağının beş yıllık bir süreçte 10 milyon dolar civarında bir maliyetle hayata geçirilebileceğini söylüyor.
Sırada bahçe yasağı mı var?
Yasak önerisi hükümetin tıp danışmanlarından Profesör Sally Davies tarafından memnuniyetle karşılandı. Davies, ''Sigara içimini azaltan ve çocukların sigara içenlere özenmesini engelleyen her türlü önlemi destekliyorum.'' diyor.
Ancak tiryaki örgütü Forest'ın başkanı Simon Clark, park ve meydanlarda sigara içiminin sigarayı içen haricinde başka kimseye zarar vermediğini söyleyerek, ''kokusundan hoşlanmayanın tek yapması gereken başka yere yürümek'' dedi.
Tütünün yasal bir ürün olduğunu hatırlatan Simon Clark, çocukların sokakta sigara içenleri görmemesi isteniyorsa, öncelikle bar ve lokantalardaki sigara yasağının gevşetilmesi gerektiğini ve buralarda özel sigara odaları kurulabileceğini belirtti.
Clark, ''Dumanı çiti aşıyor diye yakında insanlar kendi evlerinin bahçesinde bile sigara içemez hale gelecek'' diye yakınıyor.
Kamusal alanda sigara yasağını en sıkı uygulayan kentlerden biri olan New York'ta 2011'den bu yana Central Park dahil bütün parklarda ve kentin kumsallarında sigara içmek yasak.