llgaz Dağı'nda 60 milyon yıllık deniz fosili bulundu
Kastamonu'da denize 90 kilometre uzaklıktaki Ilgaz Dağı'nın 2500 rakıma sahip Hacet Tepesinde 60 milyon yıllık deniz fosili bulundu. Bulunan bu fosil, araştırmacıları şoke etti.
Abone olKastamonu'da denize 90 kilometre uzaklıktaki Ilgaz Dağı'nın 2500 rakıma sahip Hacet Tepesinde 60 milyon yıllık deniz fosili bulundu. Bulunan bu fosil, araştırmacıları şoke etti.
Kastamonu'nun Ilgaz Dağı Hacet Tepe'sinde incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Metehan Keleş, 60 milyon yıllık deniz fosili buldu.
2500 rakımda ve denize 90 kilometre uzaklıkta bulunan deniz fosili, Kastamonu'da en yüksek rakımda bulunan fosil olma özelliğini taşıyor.
Bölgeye düzenlediği bir gezide deniz fosillerine rastladığını söyleyen Jeoloji Mühendisi Keleş, "Ilgaz Dağı'nda bu fosillerin bulunduğu Hacet Tepe'sinin rakımı 2500 metredir. Bu fosillerin insanoğlundan çok daha eski olduğunu yani yaklaşık olarak 60 milyon yıl yaşında olduğunu ve bunların dünya tarihi hakkında, bizim için çok fazla hikayeler barındıran fosiller olduğunu söyleyebiliriz. Bu canlıların bulunması, o bölgenin jeolojik olarak yaşı, tarihi hatta bölgenin oluşumu hakkında bize bilgi vermektedir. Buna göre bu bölge yani Ilgaz Hacet Tepesi, yaklaşık 60 milyon yıl yaşında olup, bölgenin 60 milyon yıl önce sular altında olduğunun kesin bir kanıtıdır. Kastamonu'da tabii ki bu fosil örneklerinden daha eski fosiller bulundu fakat Kastamonu'da en yüksek rakımda bulunan fosiller bunlardır" dedi.
TEKTONİK HAREKETLENMELERİ SONUCU
Bölgeye düzenlediği bir gezide deniz fosillerine rastladığını söyleyeni Keleş, "Bu bölgede yaklaşık olarak 0 ila 200 metre derinliğinde şelf alanı vardı. Bu şelf alanında gördüğünüz deniz fosilleri orada yaşamaktaydılar.
Kireçtaşı oluşumu sırasında deniz tabanına düşüp orada taşlaşarak günümüze kadar geldiler.Bu serüvende bizlere çok önemli kayıtlar bıraktılar. Özellikle bu bölgede ve bu yükseklikte deniz canlıların yaşaması oldukça merak uyandırıyor. 60 milyon yıldan günümüze kadar olan süreçte tektonik etkiler sonucunda bölgenin yükselmesi ve bu bölgenin tekrardan şekillenmesi sonucunda günümüzde bu fosilleri görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.