BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,99
ALTIN 3.004,48
HABER /  GÜNCEL

Liseli öğrencilerden müthiş buluş!

Edirne'de iki kız öğrenci, arı sesini kulak çınlaması tedavisinde kullanmayı başararak dünya tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdi...

Abone ol

Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Betül Düdün ve Melek Danacı, edebiyat öğretmeni Hasan Avcı ile kulak çınlaması rahatsızlığını önleyecek bir proje üzerinde çalıştı.

Arılara karşı özel ilgisi olan edebiyat öğretmeni Avcı ile ailesi arıcılık yapan Düdün ve arkadaşı Danacı, arıların kovalarında duydukları farklı sese karşı yaydığı bastırıcı frekansı model aldı.

"Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı" adı verilen proje ilk sınavını İnepo Çevre Proje Olimpiyatı'nda verdi.4 altın madalya alarak Türkiye birincisi seçilen proje, aynı zamanda tüm birinciler arasından da birinci seçilerek 13–18 Mayıs tarihleri arasında Amerika'da yapılan 'Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'na Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.

İki kız öğrencinin projesi, 68 ülkeden bin 576 projenin yarıştığı dünya finalinde dünya dördüncüsü seçildi.

Dünya önemli bir başarı elde ederek Türkiye'nin ve Edirne'nin gururu olan öğrenciler, İl Milli Eğitim Müdürü ile birlikte Edirne Valisi Gökhan Sözer'i ziyaret etti.

Öğrencilerin dünya çapında elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getiren Sözer, dünyada tedavisi bulunmayan kulak çınlamasını önleyen bir projenin gerçekleştirildiğini söyledi.

Projenin Amerika'dan patent teklifi aldığına dikkat çeken Sözer, başarının bir meslek lisesi ve devlet okulunda elde edilmesinin önemine işaret etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise projenin başında olan öğretmenin bir fizik veya kimya öğretmeni değil, alanla ilgisi bulunmayan edebiyat öğretmeni olduğunu söyledi.

Öğrencilerden Betül Düdün, kulak çınlaması ile ilgili dünyada bir tedavi yönteminin bulunmadığını kaydetti.

Düdün, "Hastalara bazı yan etkileri bulunan ilaçlar veriliyor. Ve hayatları boyunca bu sese alışmaları söyleniyor. Bizler bunu arı sesi frekansı ve bazı modüllerle başardık. 30 hastamız vardı. Bunların 26'sında tam sonuç aldık. Desibellerini düşürerek oldukça olumlu sonuç aldık. Dört hastamızda sonuç alamadık Üçünde duyum bozuklukları oldukça yüksekti. Bir tanesinin de arıya karşı alerjisi vardı." dedi.

Kulak çınlaması alanında dünyada ve Türkiye'de olmayan bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini anlatan Düdün, "Kulaklıklarımız var. O kulaklığa modüllerine yöne ayarladığımız arıları koyuyoruz. Bunlar özel arılar. Yerleştirilen arı çınlamayı hissettiği an ses frekansları yolluyor. O sesi bastıracak kadar frekans yolluyor. Bir süre sonra çınlamayı bastırıyor." diye konuştu.

KULAK ÇINLAMASI VE GELİŞTİRİLEN PROJE 

İnsanların önemli bir bölümünde rahatsızlık haline gelen ve tedavisi mümkün olmayan kulak çınlamasını tedavi etme üzerinde çalışan öğrenciler, yaydığı sinyalleri ve ses frekanslarıyla kovanlarındaki farklı sesleri etkisiz hale getiren arıları model aldı.

Arılardan sağlanan ses frekanslarının, kulak yapısının onarıcı tedavi eden bir yönünün bulunduğunu ve bu zamana kadar keşfedilmediğini tespit eden öğrenciler, 'Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı' adını verdikleri projeyi geliştirdi.

Tıpta tedavisi bulunmayan kulak çınlaması rahatsızlığına, yeni, hiç bilinmeyen, yan etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemini 30 hasta üzerinde deneyen öğrenciler aşırı işitme kaybı yaşayan ve arı sesini duymayacak durumda olan 3 hasta ile arılara karşı fobisi bulunan bir hasta dışında yüzde yüze yakın olumlu sonuç aldı.Özel olarak seçilen arılar kişiye göre geliştirilen bir kulaklığın içine yerleştiriliyor. Yerleştirilen arılar kulak çınlamasını titreşimini antenleriyle algılıyor. Bunun üzerinde arılar ses frekansı yollayarak çınlamayı etkisiz hale getiriyor. Bu sayede kişi çınlamayı duymaktan kurtulmuş oluyor.