BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,29
ALTIN 2.836,89
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Lisede dini baskı iddiası

Amasya Kız Meslek Lisesi'ndeki 4 kız öğrenciye dini baskı yapıldığı iddia edildi

Abone ol

Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'ndeki 4 kız öğrencinin gördükleri 'dini baskı' nedeniyle bu okulu bırakıp Aydınca bedesindeki liseye kayıp yaptırdığı iddia edildi. Amasya Eğitim-Sen Şube Başkanı Kamil Terzi, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdiklerini söyledi. Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, iddialar üzerine okulda ve pansiyonunda 'habersiz' denetim yapıldığını, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Yaşları 16 ile 17 arasında değişen, 9. ve 10. sınıf öğrencileri H.D., G.D., Ş.Ç. ve Ş.D., Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Ahmet A., ile kaldıkları okul pansiyonun Müdür Vekili Özlem Y. tarafından namaz kılmaları ve kapanmaları yönünde baskı gördüklerini ileri sürdü. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini söyleyen öğrenciler, Anadolu Kız Meslek Lisesi’ndeki kayıtlarını aldırarak Aydınca bedesindeki düz liseye nakil yaptırdı.

Amasya Eğitim-Sen Başkanı Terzi, kendilerine gelen şikayet sonucu konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle bildirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Pansiyonun Müdür Vekili Özlem Y.’nin türbanlı. Amasya Halk Eğitimi Merkezi’nden görevlendirilen Özlem Y., erkek öğretmenlere, 'Benim dünya görüşüme aykırı' diyerek yurtta nöbet tutturmuyor. Özlem Y., pansiyonda yapılan dini baskılara karşı çıkan bazı kadın öğretmenlere de nöbet yazmıyor. Yönetmenliğe göre Anadolu Kız Meslek Lisesi’ne ait olan bu pansiyonda, okulun öğretim kadrosu nöbet tutması gerekirken, dışarıdan getirilen öğretmenlere nöbet tutturuluyor. Öğrencilere 'kapanmaları' ve namaz kılmaları yönünde baskı yapılıyor. Bazı öğrenci velilerinin bize şikayeti oldu. Bazı öğrenciler bu baskılar yüzünden okuldan kayıtlarını aldırdı."

Kızım bunalıma girdi
Kaydını aldıran öğrencilerden Ş.Ç.’nın annesi Zekiye Ç., kızının okulda baskı gördüğü için kaydını düz liseye aldırdıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Kızımızı sınava girip kazandığı Meslek Lisesi'nden alıp Aydınca Lisesi’ne kayıt yaptırdık. Kızımız baskılar yüzünden bunalıma girdi. Baskılar nedeniyle başka öğrenciler de okuldan ayrılmış. Konuyu dilekçeyle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdik."

Dayanamadım
Bilgisayar öğretmeni olmayı isterken okulu bırakmak zorunda kaldığını belirten S.Ç., de şöyle konuştu:
"Artık bu hayalime kavuşamayacağım. Öğretmenimiz Ahmet A. bize sürekli olarak, 'Kapanın, oruç tutun, namaz kılın, dini kitaplar okuyun, bu kitapları okula getirin' diyerek baskı yapıyordu. Buna dayanamadım ve eğitimime düz lisede devam etmeye karar verdim."

Kapanacaksınız!
Okulunu değiştiren öğrencilerden H.D.’nin annesi Badegül D. de, kızına 'Namaz kılacaksınız, kapanacaksınız' denilerek baskı yapıldığını ileri sürerek, "Meslek sahibi olsun istedik. Ama baskılar yüzünden meslek lisesinden alıp düz liseye göndermek zorunda kaldık" dedi.

Toplu namaz kılalım
Baskıyla din eğitimi almaya başladıklarını ileri süren Ş.D., de şöyle konuştu:
"Yurtta etüt saatlerinde bile bize ‘Arkadaşlar haydi toplu namaz kılalım. Niçin oruç tutmuyorsunuz?’ deniliyordu. Durumu aileme bildirdim. Onlar da beni okuldan alarak düz liseye kayıt ettirdi."

Soruşturma devam ediyor
Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Milli Eğitim Müdürü Akkurt şöyle konuştu:

"Öğrencilerin baskılar nedeniyle okulu bıraktıkları yönünde bazı duyumlar aldık. Yurt ile okulu haber vermeden bir yardımcımla birlikte denetledim. Özlem Y.’yi iddia edildiği gibi türbanlı görev yaparken görmedim. Yurtta 170 ögrencimiz kalmakta. Bu öğrencilerimize kapanmaları ve namaz kılınmaları yönünde baskı yapıldığı konusunda bazı velilerden şikayet dilekçeleri geldi. Bu konuda soruşturmamız devam ediyor. Yurtta erkek öğretmenlerin nöbet tutmaması tamamen yönetmelikle ilgili. Yönetmeliğe göre kız yurdunda kadın, erkek yurdunda da erkek öğretmenler nöbet tutuyor. Kimseye zorla din eğitimi verilemez. Varsa böyle bir şey gereken yapılacaktır."

'Cinsel yaşam testi'
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.’nın geçen yıl yaptığı 25 soruluk test, soruşturma konusu olmuştu. ‘Hangisi zinanın zararlarından değildir?’, ‘Para ve mal karşılığı oynanan talih oyunlarına ne denir?’, ‘Evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişkiye ne denir?’ gibi soruların bulunduğu teste tepki gösterilmişti. Öğrenciler şikayetlerini velilerine aktarınca, olay basına yansımıştı. Sınavdaki 'cinsel yaşam' ve 'zina'yla ilgili sorular hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma yapmış, Ahmet A., kınama cezası almıştı.

Haber : Savaş TUTAK / MİLLİYET