BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Lise tercihleri ne zaman bitiyor?

e-okul'dan internet adresinden yada okul müdürlüklerinden yapılan lise tercihleri 8 Ağustos cuma günü sona eriyor

Abone ol

e-okul internet adresinden yada okul müdürlüklerinden yapılacak olan lise tercihleri için son gün 8 Ağustos Cuma.

Bu yıl başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler, ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) yapılacak. İlk kez uygulanan bu sistemle lise yerleştirmeleri de farklı kurallara sahip olacak. Bu durum da ailelerin doğru tercih yapma ve çocuklarının istedikleri okula kaydolması konusunda endişe duymasına neden oluyor.

TEOG YENİ PUAN VE YÜZDELİK DİLİMLER e-OKUL'DAN AÇIKLANDI

Peki TEOG puanına göre lise tercihi nasıl yapılır? Lise tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Lise tercihi yaparken taban puanlar mı yoksa yüzdelik dilimler mi dikkate alınmalı? Lise tercihlerinin hiçbiri tutmayan öğrencinin durumu ne olacak? Lise tercihleri ne zaman sona eriyor?

Haberimizde okulların kontenjanlarından başarı sıralarına, en yüksek puanlı okullardan nasıl bir tercih listesi hazırlamanız gerektiğine kadar tüm bilgileri bulacaksınız.

LİSE TERCİHLERİNDE SON GÜN 8 AĞUSTOS CUMA

Bu yıl başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler, ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) yapılacak. İlk kez uygulanan bu sistemin yerleştirmeleri de farklı kurallara sahip olacak. Bu durum da ailelerin doğru tercih yapma ve çocuklarının istedikleri okula kaydolması konusunda endişe duymasına neden oluyor.

Tercih işlemleri için kullanılacak olan Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) geçtiğimiz 7 Temmuz'da açıklandı. Bu puanın oluşmasında öğrencilerin yıl içinde 6 dersten girdikleri 12 sınavın sonucu yüzde 70 oranında katkı yaparken, 6., 7. ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları'nın etkisi de yüzde 30 oldu. İşte bu puan öğrencilerin bu yıl okullara yerleştirmelerinde kullanılacak.

LİSE TERCİHLERİ VELİLERİN KAFASINI KARIŞTIRDI

Ancak farklı listeler, okul türü tercihleri, evine en yakın okula otomatik kayıt, nakil uygulamaları gibi farklı yerleştirme kurallarının bulunduğu bu sistemle ilgili ailelerin yanıt aradıkları sorular son bulmuş değil.

Devlet ve bazı özel liselere yerleştirmeler tercih listesine göre merkezi olarak yapılabileceği gibi, aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okullar için farklı bir yerleştirme sistemi kullanılacak. Bu yerleştirmelerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı yerleştirme puanı değil, özel okulların kendi yaptıkları hesaplamalar geçerli olacak.

Tercih listesi hazırlayarak yapılacak yerleştirmelerde tercih dönemi bugün başlıyor. Lise tercihleri için başvuru süresi 8 Ağustos cuma tarihinde de son bulacak. Haberimizde okulların kontenjanlarından başarı sıralarına, en yüksek puanlı okullardan nasıl bir tercih listesi hazırlamanız gerektiğine kadar tüm bilgileri bulacaksınız.

lise tercih robotu lise tercih kontenjanları lise teog tercih.png

TEOG puanına göre öğrenci alan liselerin kontenjanları

BU YIL TABAN PUAN YOK

Habertürk'ün haberine göre, bu yılın yeni uygulamalarından biri de tercih yapabilmek için taban puan şartının bulunmaması. Geçen yıl 201 olan taban puan bu yıl kaldırıldı. Bu durumda da 8'nci sınıfı başarı ile tamamlayan öğrencilerin tümü yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecek.

ekran-resmi-2014-07-31,-11.23.35.png

İNTERNETTEN LİSE TERCİHİ YAPAMAYAN ADAYLAR NE YAPACAK?

Tercihler öğrencinin velisi tarafından yapılacak.

Bunun için iki yol bulunuyor.

Veli isterse çocuğunun tercihlerini https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecek. İnternet kullanımında deneyimli olmayan veliler çocuklarının 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden bu işlemi yapabilir. Bu veliler için okul müdürlüğü tercih işlemlerini, öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

LİSE TERCİHLERİ İKİ GRUPTA ALINACAK

Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

A grubu tercihleri Bakanlığın meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr veya e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.

A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.

B grubu tercihlerde en az 4 okul türünün bulunması gerekiyor.

B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek. B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.

BİRDEN FAZLA OKULA GİREN ADAYLAR

Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.

Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.

Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak.

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.

Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

 Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.

LİSE TERCİH SONUÇLARI 22 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.

Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos'ta saat 17.00’ye kadar nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.

Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.

LİSE TERCİHİ YAPARKEN KONTENJANLARA DİKKAT!

Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanları ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı e-okuldaki veriler toplandığında toplam kontenjan 23 bin 514 u özel okullar olmak üzere 1 milyon 349 bin 561.

Bu kontenjan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenciden de, MEB verilerine göre 8. sınıfa kayıtlı olan 1 milyon 290 bin 717 öğrenciden de fazla. Ancak İstanbul söz konusu olduğunda kontenjanlar ile öğrenciler arasında yaklaşık "25 binlik" bir açık oluşabilir. MEB'in 2013-2014 istatistiklerine göre İstanbul'da 8. sınıftaki öğrencilerin sayısı 214 bin 552. Oysa İstanbul'da merkezi sınavla öğrenci alan özel okulların 4 bin 203 kontenjanı da dahil edildiğinde toplam kontenjan 189 bin 363.

İstanbul'daki Anadolu, çok programlı Anadolu ile fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanıysa 54 bin 118. Bu durumda da ancak 4 öğrenciden biri bu liselerden birine gidebilecek. Kalan 160 binden fazla öğrenci mesleki ve teknik ile imam hatip liselerine yerleştirilecek.

35 ŞUBE AÇMAK ZORUNDA

MEB, bu yıl adının başına "Anadolu" getirilen tüm liselerin sınıf kontenjanlarının 40'a çıkarılmasına karar verse de örneğin İstanbul'da liselerin hemen tümünde ikili eğitim başlayacak, özellikle öğrenci sayısının yüksek olduğu kentin Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçelerinde kontenjan sıkıntısı yaşanabilir. Bu ilçelerdeki Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanları 340 ile 680 arasında değişiyor. Okulların bu durumda ortalama 9 ile 17 arasında 9. sınıf şubesi açması gerekiyor.

ÇOK PROGRAMLI LİSELERİ TERCİH EDECEKLER DİKKAT

Çok programlı liselerde (ÇOP) durum daha ciddi. Bu okulların alacağı öğrenci sayısı 306 ile 1428 arasında, örneğin bu yıl kontenjanı 1428 olarak belirlenen Sultangazi Çok Programlı Lisesi, her sınıfta 40 öğrenci olursa yaklaşık 35, her sınıfta 34 öğrenci olursa ki normalde öyle olması gerekiyor, 42 tane lise birinci sınıf şubesi açmak zorunda. Oysa okuldaki derslik sayısı 33.