BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,25
ALTIN 2.832,27
HABER /  GÜNCEL

Lise tercihi nasıl yapılır? TEOG puanına göre lise tercihi

Lise tercihleri nasıl yapılır? Lise tercihleri ne zaman? Lise tercih puanı nasıl hesaplanır? Lise tercihleri açıkta kalan öğrenciler ne yapacak? TEOG 2014 puanına göre lise tercih kılavuzu, tercihler nasıl yapılacak? Lise tercihleri hakkında tüm detaylar

Abone ol

MEB, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi çerçevesinde 2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu, Bakanlığın internet sitesinden yayımlandı.

Peki Lise tercihleri nasıl yapılır? Lise tercihleri ne zaman? Lise tercih puanı nasıl hesaplanır? Lise tercihleri açıkta kalan öğrenciler ne yapacak? TEOG 2014 sonuçlarına göre lise tercihi nasıl yapılır? Lise tercih kılavuzuna nasıl ulaşabilirim? Lise tercih kılavuzu ve lise tercihlerine ilişkin tüm detaylar internethaber.com'da.

LİSE TERCİH KONTENJANLARI 4 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

Kılavuza göre, tercihlere esas kontenjan tabloları 4 Temmuz'da, 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz'da ilan edilecek. Tercihler, 31 Temmuz-8 Ağustos'ta alınacak. Yerleştirme sonuçları ve kesin kayıtlar 22 Ağustos yapılacak. 15 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacak.

Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak. Yerleştirme sonuçları aynı eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak.

Açıköğretim ortaokulu öğrencileri YEP'e göre ve kayıt‐kabul şartlarını taşımaları halinde; tercihlerini , http://oges.meb.gov.tr veya http://aio.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu doldurarak yapacak.

Öğrencilerin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü‐06500 Teknikokullar/ANKARA adresine "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu 7 Ağustos mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile göndermeleri gerekiyor. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacak. Tercihlerden, öğrenci velisi sorumlu olacak.

Yurt dışından sınava giren öğrenciler; e‐okul sisteminde kayıtlı ise veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacak. Bu imkanı olmayan yurt dışındaki öğrenciler ise tercihini veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu doldurarak yapacak. Öğrencilerin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü adresine "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu 7 Ağustos mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile göndermeleri gerekiyor. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacaktır. Öğrencinin tercihlerinden, öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Öğrenci velisi, tercih ve yerleştirme ile ilgili her tür yazışmada, tercih işlemini yaptığı okulun il/ilçe kurum adı ve kodunu, öğrencinin adını‐soyadını, T.C. kimlik numarasını, yabancı uyruklu ise öğrenci kayıt numarasını ve açık adresi ile GSM(cep) telefon numarasını yazacak. Okul müdürlüklerinin işlemleri usulüne uygun ve zamanında yapabilmeleri için il/ilçe milli eğitim müdürlükleri gerekli desteği sağlayacak.

Kılavuzun yayımlanmasıyla birlikte bu kılavuzda (2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e‐Kılavuzunda) belirtilen hükümlere göre yerleştirme işlemleri yapılacak. Veli ve okul müdürlüğü, bu kılavuz hükümleri doğrultusunda işlem yapacak.

ORTAÖĞRETİM OKULLARINA BAŞVURU ŞARTLARI

Kılavuza göre, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt‐kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler ortaöğretim okullarına başvurabilecek.

ÖZEL BAŞVURU ŞARTLARI

Resmi okullarda (anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, çok programlı anadolu liseleri bünyesindeki anadolu liseleri ile anadolu imam hatip liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri) genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunuyor. İlgili mevzuata göre Türkiye'de öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılacak.

Özel okullarda (anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri programı uygulayan özel liseler) genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunmuyor. Ancak, tercih listesinde yer almak isteyen özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye genelinde puan üstünlüğüne göre ilk yüzde 5'lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden karşılayabilecek.

YEP'e göre öğrenci alan tüm resmi ve özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde kayıtlar anadolu meslek lisesi programına alan tercihi olmaksızın yapılacak. 10'uncu sınıfta alana geçiş işlemleri öğrencinin YEP, 9'uncu Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı ile alana geçiş koşulları (özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği) dikkate alınarak yapılacak. Genel başvuru şartlarının yanında öğrencinin sağlık durumunun girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması şartı aranacak. 9'uncu sınıfın sonunda anadolu teknik programına geçiş şartları, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilgili genel müdürlük tarafından ayrıca açıklanacak.

LİSE TERCİH İŞLEMLERİ

8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler taban puan uygulaması olmadan yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecek.

Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek. Tercihler, okul tercih kodlarına göre yapılacak tercihleri içeren A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren B grubu olmak üzere iki grupta alınacak. A grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içerebilen 15 tercih alınacaktır. Öğrencilerin A grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

Okul tercih kodlarına göre oluşturulacak A grubu tercih işlemleri, Bakanlığın , http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre öğrenci velisi tarafından 31 Temmuz-8 Ağustos arasında en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Okul türlerine göre oluşturulacak B grubu tercih listesinde, en az 4 okul türü zorunlu olarak seçilecek.

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için; okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. (08 Ağustos 2014 saat 17:00'ye kadar)

Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç, "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta v.b. iletişim araçları ile Bakanlığımıza gönderilmeyecek.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacaktır. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e‐kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak. Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek. Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlemler ve bilgilendirmeler , http://oges.meb.gov.tr ile https://e­okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden yapılacak.

Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.