BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Lise sınıf geçme sistemi değişti!

Bu yıl değiştirilen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre öğrencilerin sınıf geçme sistemlerinde önemli değişiklikler oldu

Abone ol

Bu yıl değiştirilen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre öğrencilerin sınıf geçme sistemlerinde önemli değişiklikler olmuştur

Bunlardan en önemlisi de Ortalama Yükseltme Sınavlarının kaldırılmasıdır.

Böylece 13 Haziran 2014 tarihinde karne alan öğrenci sınıfını geçememişse sınıf geçmek için yeni bir şansı yoktur.

Tabii ki bunu söylerken bakanlığın yeniden bir sınav hakkı tanıyıp tanımayacağını bilmeden konuşuyoruz. Yani biz mevzuatı tartışıyoruz. Bakanlık böyle bir tasarrufta bulunacaksa yeni çıkardığı bir yönetmeliğe kendisi uymamış olacaktır. Madem uyulmayacaktı neden böyle bir düzenleme yapıldı? Diye sormak gerekir. Biz öğrencilerimizin sınıfta kalmaları taraftarı tabii ki değiliz fakat onların eşeği sağlam kazığa bağlamaları için uyarılarda bulunmak istiyoruz.

Eski yönetmeliğe göre öğrenciler karnelerini aldıkları zaman başarısız oldukları derslerden o ay içerisinde sınava girerler ve Ortalama Yükseltme sınavı denen bu sınav sonuçlarına göre başarılı olabilirlerdi hatta ve hatta Ağustos'ta da ek bir sınav hakkı genelge ile verilirdi. Yeni düzenlemeye göre böyle bir sınav görülmemektedir.

Bu nedenle öğrencilere iki tavsiyemiz var;

1- 13 Haziran'da karnelerini aldıklarında sınıflarını geçmiş olmaları. Başarılı olmanın (sınıf geçmenin) şartlarını da hatırlatalım.

a- Direkt geçmek için; tüm derslerinizin yıl sonu ortalaması en az 50 olacak. 50 puanı tutturmak şart. Yani ilk dönem 44 olan bir dersiniz ikinci dönem 56 ise o dersi geçersiniz. Tüm dersleri 50 ile geçmişseniz sorunsuz geçmiş olursunuz. (Tüm türlerinde(Anadolu Fen Meslek... fark etmez bu aynı.)

b- Ortalama ile geçmek; bazı dersleriniz başarısız olduğu halde diğer derslerinin iyi ve çok iyi ise tüm derslerin ağırlıklı ortalamasını 50 tutturursanız yine sınıf geçersiniz.

Şöyle ki:

A dersinin birinci dönem puanı ile ikinci dönem puanını toplayın ve ikiye bölün. Çıkan sonuç sizin o ders için yıl sonu puanınızdır.

Bu yıl sonu puanını ders saatine çarpın. Bu o ders için ağırlıklı puanınızdır. Bu şekilde hesaplamayı tüm dersler için yapın ve haftalık toplam ders saatine bölün çıkan sonuç 50 ve üstü ise Ortalama ile geçmişsiniz demektir.

Yalnız haftalık toplam ders saatini belirlerken not verilmeyen Rehberlik Bilgi Kuramı, Sosyal Etkinlik gibi dersleri almışsanız onları hesaba katmayın Haftalık toplam saatten düşün.

Bir uyarımız da: Başarısız olduğunuz derslerden birisi Dil ve Anlatım ise sınıfı yine geçersiniz fakat bir tek bu dersi sorumlu geçmiş olursunuz.

c- Sorumlu geçmek: Eğer başarısız olduğunuz ders sayısı 3 ise bu üç dersten sorumlu geçersiniz. Yalnız sorumlu geçtiğiniz ders sayısı geçmiş yollar dahil 6 yı geçemez.

Şöyle örneklendirelim. 2013-2014'te 11. Sınıfta okumakta olan bir öğrenci; 9.sınıfta 3 dersten, 10.sınıfta da 2 dersten sorumlu geçmişse 9. ve 10.sınıftan toplam 5 sorumluluğu olduğundan 11.sınıfta 2 dersten kalsa bile sınıfta kalır. Çünkü sorumlu olduğu ders sayısı 6'yı geçmektedir.

Bu noktadaki en büyük uyarımız da aşağıdaki şekildedir.

2- Nisan ayında yapılacak Sorumluluk Sınavlarına Dikkat...

Yeni yönetmeliğe göre sorumluluk sınavları Nisan ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Sorumlu olarak geçilen bu derslerle ilgili olarak Kasım2013'te sınavlar yapılmıştı.

Bugünlerde de Nisan ayı sorumluluk sınavları yapılmaktadır.

Bu sınavları kaçırmamalısınız. Bu sınavlarda derslerinizi vermelisiniz ki yukarıda örnek verdiğimiz öğrenci 11.sınıfı geçmek istiyorsa 3 sorumlu ders hakkı bulunsun. Yani 6 sayısına ulaşmamak için bu sınavlarda başarılı olmanız gerekiyor. Ayrıca bu dersler sizin borcunuzdur ve eninde sonunda ödemek zorundasınız. Bu dersleri tamamlamadan okulu bitirmeniz yani diploma almanız mümkün değil.

Bu noktada özellikle 12.sınıf öğrencileri çok dikkatli olmalıdırlar.

12.sınıf öğrencilerinin üniversite sınavlarına (LYS)'ye mezun olarak girebilmeleri ve Üniversiteye kayıt olabilmeleri için sorumlu oldukları dersleri verebilmek adına son şansları neredeyse bu sınavlar. Nisan ayı sorumluluk sınavlarına tüm sorumlu öğrencilerin çok önem vermesi gerekiyor.

Bu noktada okul idarelerine uyarımız da;

1- Sorumlu öğrencileri mutlaka bire bir uyarmaları ve sınav tarihlerini hatırlatmaları,

2- Beklemeli durumda olan 12.sınıf öğrencileri yeni yönetmelikten haberdar olmadıklarından (olsalar bile unutmuş olabileceklerinden) tek tek telefonla haberdar edilmeleri...

Bu iki husus çok önemlidir. Öğrencilerin gelecekleri açısından bu derece önemli bir hususun gözden kaçırılmaması dikkate alınması gerekir.

Son olarak bakanlığın yeni bir sınav hakkı tanıyıp tanımayacağını bilmediğimizi fakat öğrencilerimizin en kötü ihtimali düşünerek 13 Haziran'a sorunsuz girmelerinin en doğru yaklaşım olacağını belirtmek ve uyarmak isteriz.

Tüm öğrencilere başarılar dilerken öğretmen ve yöneticilere de kolaylıklar diliyoruz....

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

kaynak: