Askerlik sistemi değişti, yeni askerlik sistemini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar anlattı. Yeni askerlik sistemine göre lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunlarının askerlik süreleri değişti. Peki lise mezunları kaç ay askerlik yapacak, kaç para ödeyecek?
Abone olAskerlik sistemi değişti, yeni askerlik sistemi ilk kez Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından açıklandı. Yeni askerlik sisteminde lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunları farklı sürelerde askerlik yapacak. Lise mezunları ve altı eğitim seviyesinde olanlar için zorunlu askerlik 6 aya indi. Lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunları 2 ay temel eğitim alacaklar ve toplam 10 ay askerlik yapacaklar. Bu aylar içinde harçlık da alacaklar. İşte yeni askerlik sistemi hakkında tüm merak edilenler...
Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak. Hulusi Akar'ın aktardığı son dakika bilgilere göre ihtiyaçtan fazla bedelli başvurusu olursa kura çekilecek.
Yeni askerlik sisteminde lise mezunlarının zorunlu askerlik süresi kısalırken, meslek lisesi, üniversite ve yüksek okul mezunlarının süresi 12 ay olarak belirlendi. Sistem lise mezunlarını 6 aydan sonra ücretli askerliğe teşvik ederken üniversite mezunlarını ise bedelliye yönlendiriyor.
Lise mezunlarına 6 ay askerlik : Lise ve altı eğitim seviyesinde olanlar için zorunlu askerlik 6 aya indi. 1 ay temel askerlik eğitiminden sonra 5 ay kuta görevi olacak. 6 ayı tamamlayan terhis olabileceği gibi dilerse devam edip 6 ay maaşlı sözleşmeli erbaş ve uzman erbaş olarak askerlik yapabilecek.
Üniversite ve MYO mezunlarının askerlik süresi : Lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunları 2 ay temel eğitim alacaklar. Bu süre içinde harçlık da verilecek. 2 ayın sonunda 10 ay boyunca kıtalarda görev yapacaklar ve maaş da alacaklar. 10 ay sonunda dileyen ve gerekli koşulları sağlayan astsubay olabilecek. Lisans ve üzeri olanlar 2 ay temel eğitim alacaklar ve bu sürede de harçlık verilecek. 10 ay kıtalarda görev alırken maaş da alabilecekler. İsteyen ve gerekli koşulları sağlayan orduda subayolarak görev alabilecek.
Bedelli askerlik kalıcı olacak: Bedelli askerlik kalıcı olacak. Bedelli askerler bir ay eğitim alacaklar. İhtiyaçtan fazla bedelli başvuru olursa kura çekilecek.
Yeni sistemi şema ile anlatan Bakan Akar şu ifadeleri kullandı:
"Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay.
6 ayın sonunda soracağız: Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er/uzman erbaş olabilecek.
MYO mezunlarına astsubay hakkı: MYO mezunlarımız yedek astsubay olabilecek. O meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.
Toplam 12 ay: Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Daha sonra 10 ay kıtada bulanacak ve maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.
Üniversite mezunlarına yedek subaylık: Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.
Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var."