BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.009,65
HABER /  EKONOMİ

Likit fonlar tarihe karışacak!

2010'da ortalama 2.2 kazandıran likit fonlara yatırım artık mümkün olmayacak. SPK, yatırımcıları gerçek fonlara yönlendirecek.

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yatırımcısına 2010 yılında ortalama yüzde 2.2 kazandıran likit fonlarla ilgili çalışma yaptığı öğrenildi. SPK'da oluşan hâkim görüş kısa vadeli yatırım yapan vatandaşların ya mevduat yapması veya gerçek fon alması yönünde. Bu görüş hayata geçerse likit fonlar ortadan kalkacak.

3 2 milyar liralık fon pazarının 23.6 milyar lirasının (yaklaşık yüzde 73) park ettiği likit fonların yatırımcıya getirisi 2010 yılı boyunca yüzde 2.2'de kalınca Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) fon yatırımcıları aleyhine oluşan bu durumu düzeltmek için harekete geçtiği öğrenildi. Habertürk'ün haberine göre, SPK'da başlayan çalışmada oluşmaya başlayan genel kanaat, likit fonların gerçek anlamda bir yatırım ürünü olmadığı, müşterilerin dezavantajına işleyen bir mevduat ikamesi olduğu yönünde oluştu. SPK yetkililerinin bu yüzden şimdiye kadar likit fonlara yatırım yapan 2.6 milyon yatırımcının ya mevduat yapması veya gerçek fon almaları yönünde çalışma başlattıkları ifade edildi.

BONO VADESİNE KISITLAMA

Çalışma sonucunda böylece likit fonlar tamamen ortadan kaldırılabilecek. Ancak yetkililer likit fonların yatırım yaptıkları ve vadesi kısa olan Hazine bonoları yerine daha uzun vadeli bono yatırımı yaparak getirilerinin artırılabileceği yönünde bir düzenleme de olabileceğini ifade ediyorlar. Buna göre likit fonlar minimum 3 veya 6 ay vadeli bono alabilecek. Veya fona belirli bir vade konulacak. Fon gecelik repo yapıp gecelik faiz veremeyecek. Repo yapmak isteyen vatandaşın kendisi yapacak. SPK ayrıca tüm bilgilerin internette şeffaf ortamda yayımlanmasını sağlayacak düzenleme yapacak. Böylece yatırımcı fonun getirileri ve günlük, aylık ve yıllık yönetim ücretlerini net olarak görüp ona göre yatırım yapacak.

Ayrıca Takasbank bünyesinde oluşturulacak fon platformu ile vatandaşların elektronik olarak istenilen fonun alınmasını sağlayacağı bir ortam oluşturulacak. SPK'yı düzenleme yapmaya zorlayan Likit fon hem yatırımcıya kazandırdığı hem de aldıkları fon yönetim ücreti ile 2010'da yatırımcıyı en çok üzen fon tipi oldu. Çünkü yatırımcıya yüzde ortalama 2.2 kazandıran likit fonların yönetimi için fon kuruluşları bu tutarın iki misli olan yüzde 4.2'lik kazancı kasalarına koydular. 3 milyon 226 binlik fon yatırımcısının 2 milyon 648 bininin yani yüzde 82'sinin toplandığı likit fonlarda para kısa vadeli bono ve repoda değerlendiriliyor.

REPO ORANLARI YÜZDE 7

2010 yılı boyunca repo oranlarının yüzde 7 civarında olduğu düşünüldüğünde yatırımcıların kendilerinin paralarını profesyonel yatırımcılar yarine kendileri yönetmeleri halinde yüzde 7 gelir elde edebileceklerdi. Rosyanet'ten alınan verilere göre tüm yatırım fonlarının 3.2 milyona ulaşan yatırımcılara yıllık ortalama kazancı yüzde 4.04 olabildi. Oysa yatırım fonlarının yönettiği 32.1 milyar lirayı bulan toplam fon tutarından elde ettikleri yönetim ücreti tutarı da yatırımcıya kazandırılan bu tutarla neredeyse aynı oldu. Fon yöneticisi kurumlar 32.1 milyar lira olan fonların yönetiminde yüzde 3.34'lik tutarı yönetim ücreti olarak kestiler. Fon yöneticilerinin 2010'da yönetim ücreti olarak aldıkları tutar 1 milyar 109 milyon lirayı buldu.

YÜZDE 2.2 KAZANDIRDI

Likit fonlar sayıları 2.6 milyona ulaşan yatırımcılarına 2010'da 1 yıllık sürede % 2.2 kazandırabildi. Bu kazanca rağmen % 4.2'lik fon yönetim ücreti kesilmesi SPK'nın tepkisini çekti.
SPK yaptığı düzenleme ile 16 Temmuz 2010'dan itibaren yatırım fonlarında yönetim ücretine üst sınır getirerek yüzde 50 indirime gitmişti. SPK, 16 Temmuz 2010'dan itibaren yatırım fonlarına günlük en fazla yüz binde 10 oranında yönetim ücreti kesilmesini zorunlu hale getireceğini açıklayarak yıllık yüzde 5 civarında olan fon yönetim ücretlerine yüzde 3.6 olacak şekilde tavan koymuştu. Yatırım fonu yöneticileri 2010'da yönetip enflasyonun altında sağladıkları getiri ile 1.1 milyar lira gelir elde ettiler. Bu tutar önceki yıl 1.4 milyar liraydı. Yönetim ücreti tutarının azalmasında ise baş faktör fona yatırım yapanların azalması geliyor. Fonun getiri sağlamadığını gören vatandaşın kaçmasıyla yatırım fonları büyüklüğü 38 milyar liradan 32 milyara geriledi.