BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Light sigara içenler bu habere DİKKAT!

Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, zararı az olsun diye içilen light sigaraların normallerinden daha zararlı olduğunu açıkladı

Abone ol

Konya'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, sigarada bağımlılık yapan etken maddenin nikotin olduğunu 'light' sigaralarla bunun düşürülmeye çalışıldığını söyledi.

Doç.Dr. Hisar, "Aslında light sigaralar sağlığa daha fazla zararlı. Çünkü sigaranın içinde zararlı olan 4 bin çeşit madde ekarte edilmiyor. Kişi günlük nikotin miktarını vücudun istediği düzeye ulaştırmak için daha fazla sigara içiyor. Bu durumda da daha fazla zarar görmüş oluyor" dedi.

TÜRKİYE'DE ANALİZLER İYİ YAPILMIYOR

Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, Türkiye'de yasal yollarla üretilen veya getirilen sigaraların laboratuvar bulunmadığı için analizlerinin yapılmadığını anlatırken şöyle dedi:

"Tütünle Mücadele Daire Başkanlığı görevini yürüttüğüm dönem içerisinde bu konuda girişimde bulunmuştuk. Ama başarılı olamadık. Daha sonra Tütün Piyasası Denetleme Kurulu bunu ele aldı. Ama onlar da henüz bir laboratuvar kuramadı. Bu laboratuvarın kurulması hayati bir konu. Yurt dışındaki laboratuvarlarda yapılan analizlerin beyanı üzerine verilen ruhsatlandırmalar sağlıklı değil. Türkiye'de ayrıca analiz edilmesi ve bu analiz sonuçlarının sigara paketlerinin üzerinde ilan edilmesi gerekir. Tütün eylem planı çerçevesinde sigara paketlerinin üzerine caydırıcı olarak sadece fotoğraflar konuldu. Ama sigara içerisinde çok zararlı ve ölümcül maddeler var. Bunların açık açık yazılarak vatandaşın sigara paketinin üzerinde okumasının sağlanması gerekir."

KAÇAK SİGARA DAHA ZARARLI

Sigaraya yapılan zamlar üzerine tiryakilerin kaçak sigara ve tütüne yöneldiğini vurgulayan Doç.Dr. Hisar, "Kaçak sigaralar yurt dışından kaçak yollarla giriyor ve ucuz fiyattan satılıyor. Bunlar ruhsatlandırılmadığı için merdiven altı üretiliyor. İçindeki tütün, kullanılan kağıdın kalitesi ve içerisine ne katıldığı belli değil. Bunlar daha zararlı. Ayrıca sigara fiyatları pahalandıkça insanlar tütün içmeye yöneliyor. Bu tütünlerin nerede üretildiği belli değil. İnsanlar sarma makineleri alarak direkt tütün içiyor. Sigara sağlığa zararlı bir madde ama kaçak sigara ve tütün kullanımı ile verilen zarar daha da artıyor" diye konuştu.

AROMALAR SİGARA İÇİMİNİ ARTTIRIYOR

Bazı sigaraların çeşitli maddelerle aromalandırılarak içiminin kolaylaştırıldığına dikkat çeken Doç.Dr. Hisar sigaranın içerisinde katrandan, arseniğe, fare zehirinden, asetona kadar bir çok zararlı madde bulunduğunu, bunların yanına katılan aroma, nane gibi ekstra maddeler ile tirşyakilerin daha fazla sigara içmesinin sağlandığını vurguladı.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİTKİSEL İLAÇLARA KANMAYIN

Sigarayı bıraktırmak için insanlara bitkisel ilaçlar önerildiğine ve bunların da televizyon ve radyolarda sürekli reklamlarının yayınlandığını ifade eden Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, şöyle devam etti:

"Bu bitkilerin sağlığa yararları kanıtlanmış değil. Kanıtlanması için bitkideki etken maddenin çıkarılarak deney hayvanlarında uygulanması daha sonra da olumlu sonuçlar alınırsa ruhsatlandırılarak insanlara verilmesi gerekir. Bu kapsamda birçok bitkisel kökenli maddenin sigarayı bıraktırdığı iddia ediliyor. Bu kesinlikle doğru değil. Vatandaşların bunlara itibar etmemesi lazım."