Ülkenin istihbarat faaliyetlerini yürüten isimler, Temsilciler Meclisi'ne ifade verdi. Oturumda hem itiraflar hem de yalanlamalar vardı.
Abone olABD'de dinleme skandalı krizi sürüyor.
Casusluk faaliyetleri basına sızınca müttefiklerine karşı zor durumda kalan ABD, iç hesaplaşmaya gitti.
Ülkedeki istihbarat faaliyetlerinin en tepesindeki isim John Clapper ve eleştirileirin odağındaki Ulusal Güvenlik Kurumu Direktörü General Keith Alexander, Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi.
Meclisin istihbarat alt komitesince düzenlenen oturumda, Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper, yürüttükleri çalışmaları savunarak, "Liderleri dinlemek görevimiz" dedi.
Clapper, "Biz sadece meşru hedefleri dinledik. Buna yabancı ülkelerin siyasi ve askeri liderleri de dahil. İşimizin bir parçası da bu ve müttefkilerimiz de kesinlikle bize karşı benzer faaliyetlerde bulunuyor" şeklinde konuştu.
"TEMEL BİR PRENSİP"
Clapper, yabancı liderlerin niyetlerini ortaya çıkarma çabasının, ister onlara yakınlaşarak olsun isterse haberleşmelerini ele geçirme yoluyla olsun, istihbarat servisleri arasında ‘temel bir prensip’ olduğunu ve 50 yıllık istihbarat kariyerinde öğrendiği ilk şeylerden birinin de bu olduğunu söyledi.
"DİNLEMEK NEDEN ÖNEMLİ?"
Bu bağlamda, yabancı liderler üzerinde gözetleme faaliyetlerinde bulunmanın yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu kaydeden Clapper, komitenin başkanı Cumhuriyetçi Mike Rogers'ın, "Yabancı liderlerin niyetlerinin ne olabileceği ya da olmayabileceği (ABD'deki) politika yapıcılar açısından neden önemli" sorusu üzerine, "Birincisi, istihbarat perspektifinden bakıldığında, (bu liderlerin) neler söylediğinin, gerçekte neler olduğuyla uyuşup uyuşmadığını belirlemek için. Ülkelerin politikalarının neler olduğu, bizi nasıl etkileyeceği biri hususları bilmemiz bizim için çok değerli" yorumunda bulundu.
"BİZ DİNLEMEDİK, AVRUPALILAR VERDİ"
Yabancı ülke liderlerini dinlediği ortaya çıkan Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı General Keith Alexander ise, Avrupa Birliği vatandaşlarını dinlemediklerini iddia etti. Alexander, “Avrupa basınınında yer alan Fransız, İspanyol ve İtalyan vatandaşlarını dinlediğimize dair iddialar yalan. Bu istihbarat kayıtlarını biz toplamadık. Bunlar ortak çalıştığımız Avrupalı istihbarat kurumlarının bizimle paylaştığı kayıtlar” dedi.
“BEYAZ SARAY SONA ERDİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR"
Bu arada, Amerikan basınında yer alan haberlere göre, üst düzey bir yönetim yetkilisi, Beyaz Saray'ın dost ülke liderlerine yönelik dinleme faaliyetlerini sona erdirmeyi düşündüğünü belirtti. Yetkili, müttefiklerin dinlenmesi konusunda nihai bir kararın alınmadığını da kaydetti.
Obama, ABD'de bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, ABD hükümetinin "istihbarat birimlerinin ülke dışındaki faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir gözden geçirme çalışması" yürüttüğünü aktardı. Sürece dair detay vermeyen Obama, müttefiklerin dinlendiğini ne zaman öğrendiğine dair de bir açıklamada bulunmadı.
Eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı bilgiler sonrası Amerikan istihbarat kurumlarının Fransa, Almanya, İspanya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede geniş çaplı casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkmıştı.