Tunus, şiddeti sona erdirmek üzere uluslararası anlaşma arayışı içindeki 'Suriye'nin Dostları' konferansına ev sahipliği yapıyor.
Abone olDünya liderleri, Suriye'de giderek yoğunlaşan şiddet olayları karşısında ilerleme sağlama arayışı içinde bugün Tunus'ta düzenlenen uluslararası konferansta bir araya geliyor.
ABD'nin yanı sıra Avrupa ve Arap ülkelerinin dahil olduğu 70 kadar ülke lideri ve temsilcisinin, çatışmalardan en çok etkilenen yerlere insani yardımların ulaştırılabilmesi için Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a baskı yapmaları bekleniyor.
Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.
Humus'ta 20'inci gününe giren bombardıman nedeniyle çok sayıda sivil mahsur kalmış durumda.
İnsan hakları eylemcileri dün Suriye genelinde 50 ya da 60 kişinin daha öldürüldüğünü söylüyor.
Batılı devletler, iki gün önce Sunday Times muhabiri Marie Colvin ve Fransız foto muhabir Rémi Ochlik'in Humus'ta öldürülmesi üzerine Suriye hükümetine sert eleştiriler getirmişti.
Arap Birliği'nin düzenlediği 'Suriye'nin Dostları' konferansına Rusya ve Çin katılmıyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Arap Birliği'nin hazırladığı Suriye barış planına destek veren kararını veto eden Rusya ve Çin, Batı'da ve Arap dünyasında şiddetle eleştirilmişlerdi.
Konferans sırasında insani yardımlar için Suriye'nin derhal ateşkes ilan etmesini talep eden aksi takdirde yaptırımların devamının geleceğine ilişkin ifade içeren bir deklarasyon yayınlanması bekleniyor.
Deklarasyonda muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi de Suriyelilerin "meşru" temsilcisi olarak adlandırılabilir ancak belgede gruba tam bir onay verilmeyeceği anlaşılıyor.
Ancak askeri bir müdahale seçeneğin masada olmadığı belirtiliyor.
Konferansın arefesinde BM eski genel sekreteri Kofi Annan'ın Suriye özel elçisi olarak atandığı haberi geldi.
Annan, bu görev için BM ve Arap Birliği'nce ortaklaşa belirlendi.