Giyiminden dolayı modacıların sürekli eleştirisini alan Erdoğan, çareyi Ankaradaki bir enstitüde buldu.
Abone olHızla gelişen teknolojinin yok ettiği el emeği göz nuru giysilerin artık alıcısı olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Televizyonlarda gördüğünüz, hayranlıkla izlediğiniz, tepeden tırnağa kıyafetlerini inceleyip, Acaba elit mağazalardan mı satın alıyor yoksa yurtdışından mı getirtiyor? değiniz birçok kişi hâlâ el emeği göz nuru kıyafetleri seçiyor. Üstelik bunların arasında cumhurbaşkanı ve başbakanın eşi gibi birçok ünlü isim de yer alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Kız Teknik Öğretim Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, son günlerde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin eşi Semra Sezerden Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğana kadar birçok ünlü ismin uğrak yeri. Sebebi ise birbirinden şık kıyafetler hazırlamak. Kıyafet diktirmek isteyen kişiler ya beğendiği kumaşı alıp geliyor ya da istediği modeli anlatıp kıyafet diktiriyor.
TÜRK VE OSMANLI MOTİFLERİ GÖZDE
Uzun zamandır Olgunlaşma Enstitüsünden giyinen Semra Sezer kıyafet konusunda oldukça titiz davranıyor. Genellikle etek ceket takım giymeyi seven Sezer, siyah ve gri renklerin ağırlıkta olduğu kıyafetleri tercih ediyor. Emine Erdoğan ise Osmanlı motiflerinin yoğunlukta olduğu kıyafetleri seviyor. Diktireceği elbisenin kumaşını dışardan alan Erdoğan, vereceği siparişleri de bizzat kendisi Olgunlaşma Enstitüsüne getiriyor. Kıyafetlerin tarzını kendisi belirleyen Emine Hanım, enstitünün giyim hocalarına da fikir danışıyor.
Emine Erdoğanın kıyafetlerinin ortak özelliği ise vücut hatlarını belli etmeyen ve abartılı görünmeyen kıyafetler olması. Hazırlattığı kıyafetlerin diğer bir ortak özelliği ise Türk-Osmanlı motifleri ve sırma işlemler. Kıyafetlerin maliyeti 500-1500 YTL arasında değişiyor. Emine Hanım, Semra Hanımın aksine daha canlı renkleri seviyor. Açık kahve tonları, bordo ve yeşil renkler de favoriler arasında. Ayrıca Emine Erdoğanın, ABDde okuyan kızı Sümeyye Erdoğan Albayrak için de kıyafet siparişi verdiği belirtiliyor.
SEMRA ÖZAL VE NAZMİYE HANIM DA GELİRDİ
İlki İstanbul Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü olmak üzere Türkiye genelinde 12 enstitü bulunuyor. Bunların arasında en fazla üne sahip olanı ise Ankara Olgunlaşma Enstitüsü. Türk kültüründe önemli yeri olan giyim ve el sanatlarını geliştiren bir eğitim kurumu olarak bilinen Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, 1958 yılında kurulmuş. Öğrenim için İlköğretim, Lise ve Meslek Lisesi mezunları alınıyor. Eğitim ve üretim sınıfı olmak üzere 2 yıllık bir eğitim programı uygulanıyor. Öğrenciler eğitim sınıflarında aldıkları teorik mesleki bilgi ve becerilerle bir üst sınıfa hazırlanıyor. İkinci sınıfta üretim atölyelerinde çalışarak satışa sunulan ürünlerin karşılığında döner sermayeden kâr payı alınıyor.
İki yıllık eğitim sonunda verilen sertifika ile öğrenciler seçtikleri bölümlere göre tasarımcı, usta öğretici ya da serbest çalışabilen kalifiye eleman olarak mezun oluyor. Enstitü içerisinde giyim, moda tasarım, grafik tasarım, kuyumculuk, takı tasarım, ev yönetimi ve beslenme, resim, seramik, el sanatları, nakış ve ayakkabı tasarım bölümleri bulunuyor.
Enstitünün müşterileri sadece günümüz liderlerinin eşleri değil tabii ki. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın eşi Semra Özal ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin eşi Nazmiye Demirel de bir zamanlar Olgunlaşma Enstitüsünden giyinenler arasında yer alıyor. Ayrıca sinema sanatçısı Tamer Karadağlının eşi Arzu Balkan Karadağlının düğününde giydiği gelinlik de enstitü menşeli. Halen Dolmabahçe Sarayında Atatürkün yatağı üzerindeki sırma işlemeli bayrak, imzası ve madalyası; Anıtkabirde sırma işlemeli portresi, madalyası, sırma işlemeli bayrak ve imzası da Olgunlaşma Enstitüsünün eserlerinden.
KİMLER ENSTİTÜDEN GİYİNİYOR?
Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkökün eşi Özenç Özkök Adalet Bakanı Cemil Çiçekin eşi Gülten Çiçek Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın eşi Ahsen Unakıtan Dışişleri Bakanı Abdullah Gülün eşi Hayrunnisa Gül NATO Afganistan Sivil Temsilcisi Hikmet Çetinin eşi İnci Çetin
KOLEKSİYONLAR İÇİN AYLARCA UĞRAŞILMIŞ
Folklorik bebek koleksiyonu: Türk toplumunun çeşitli yaşam kesitlerinin ele alındığı koleksiyon, Anadolu insanının yörelere göre giyim özelliklerini, unutulmaya yüz tutmuş görüntüleri sunuyor.
Nakış koleksiyonu: 16. yüzyıl sonrası örneklerin yararlanıldığı koleksiyonda dival işlemesi, Türk işi ve makine nakışları ürünleri bulunuyor.
Atatürk giysi koleksiyonu: Atatürkün giysilerinden esinlenilerek hazırlanan Atatürkümüz, Cumhuriyetimiz, Kadınlarımız isimli koleksiyon 20 giysiden oluşuyor.
Otantik giysi koleksiyonu: Öğretmen, teknisyen ve öğrenci katkıları ile 1980 yılında oluşturulan koleksiyon, Anadolu ve Trakya bölgelerinden alınan giysilerin aslına uygun olarak tasarlanmasıyla oluşturulmuş. 25 giysiden oluşan koleksiyon Anadolu kadınına ithaf edilmiş.
Sanatsal giysi koleksiyonu: Osmanlı İmparatorluğunun 700. yılı nedeniyle oluşturulan koleksiyonda 60 giysi yer alıyor. Sarayın ihtişamını, yansıtan giysiler, aylar süren çalışmalar sonucu oluşturuluyor.
Aksiyon