Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin y...
Abone olDiyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, güvenlik nedeniyle alındığı İzmir 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Duruşmanın sabah yapılan bölümünde sanık avukatlarının dilekçeyle başvurusu üzerine tensip zaptına giren, ’yayın yasağı’ ve ’kamu görevlerini yerine getirdikleri gerekçesiyle yargılamayı durdurma’ maddeleri mağdur avukatlarıyla, mahkeme başkanını sık sık tartışmasına neden oldu.
Mahkeme heyeti, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde memur olan sanıklarla ilgili yargılama izni verilip verilmeyeceği konusunun sorulması için dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Duruşmaya katılan Diyarbakır Baro Başkanı ve davanın müdahil avukatları, dosyanın zaman aşımına götürülmek istendiğini belirterek mahkeme heyetine karardan dolayı tepki gösterdi. Adalet Bakanlığı’na bağlı memur suçlarına bakan birim, yargılama izni verirse sanık memurlar yargılanacak. İzin vermezse avukatlar karara itirazda bulunabilecekler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.
SANIKLAR DURUŞMAYA KATILMADI
Duruşmaya Diyarbakır Baro Başkanı ve davanın müdahil avukatı Tahir Elçi ile birlikte 19 avukat müdahil olarak katıldı. Haklarında ’taammüden öldürme’, ’halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istenen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ ise katılmadı.
Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür’ün, duruşmayı başlatmasının ardından sanıkların avukatı, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile olayda hayatını kaybeden diğer kişiler arsında bir bağ olmadığını gerekçe göstererek dosyanın ayrılmasının talep etti.
AVUKATLAR İLE MAHKEME HEYETİ ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI
Müdahil avukatlar, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’a yönelik suikastın, Lice’de yaşanan olayı örtbas etmek amacıyla yapıldığını, Aydın’ın ölümünün gerek Lice’de hayatını kaybedenler gerek yaşanan olaylarla ilinti bulunduğunu dile getirdi.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise, sanıklar hakkında General Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesine ilişkin suç örgütü ve birden çok adam öldürme suçlarından dava açıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla örgütsel bir davadır. İddianame Lice’ye yönelik bir planlamanın yapıldığı, bu plan cerçevesinde eyleminin icra edildiği yine davanın bir numaralı maktulu Bahtiyar Aydın da aynı zanlılar tarafından öldürülmüştür. Bu bir örgütün eylemi fiili ile hukuki irtibat tamdır. Tensip tutanağı tutulmuştur. Davanın bugün görüleceğinden bizlerin haberi yok. Günlük takibin içerisinde haberdar olduk. Olaylarda zarar görenler diğer mağdurlar, adalet arayanlar duruşmada haberi yok. Ayrıca sanıkların ‘Can güvenliği’ yok diye duruşmaya getirilmemesi anlaşılacak bir tutum değildir."
MAHKEME HEYETİ DOSYAYI ADALET BAKANLIĞI’NA GÖNDERDİ
Mahkeme heyeti, sabah yapılan bölümden sonra talepleri değerlendirmek üzere duruşmayı 14.30’a erteledi. Öğleden sonra yapılan bölümde mahkeme başkanı, memur olan sanıklarla ilgili yargılama izni verilip verilmeyeceği konusunun sorulması için dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Bu karar duruşma salonunda bulunan müdahil avukatların tepkisine neden oldu. Bazı avukatlar dosyanın zaman aşımına götürülmek istendiğini belirterek karara tepki gösterdi.
TANRIKULU AÇIKLAMA YAPTI
Duruşmayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, sözlerini şöyle tamamladı: "20 yıl önce Lice toptan yakıldı. 20 yıl geçtikten sonra zar zor dava açılabildi. AKP’ye soruyorum bu dava neden İzmir’de? Kimleri koruyorsunuz? Ortada zar zor açılan bin dava var. Bu davanın görüldüğü yer katliamın yapıldığı Diyarbakır olmalıdır. Adalet o zaman gerçekleşir. Davanın nakli ortadan kaldırılmalıdır. Türkiye’nin her yeri güvenlidir. Bugünün Lice’sini doğru okumak istiyorsanız bu davayı takip edin."
DAVANIN GEÇMİŞİ
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde çıkan olaylarda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi yaşamını yitirdi. İlçede çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Olayı soruşturan savcı, iddianameyi zaman aşımına bir gün kala tamamlayarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ’taammüden öldürme’, ’halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi.
Öte yandan, dava kapsamında 18 yıldır tutuklu bulunan ve müebbet hapse mahkum olan Mehmet Emin Özkan, Avukat Serdar Çelebi’nin yeniden yargılanma talebi üzerine 29 Nisan 2014 tarihinde Diyarbakır’da yeniden yargılanmaya başladı. Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilen dosya, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderildi. Yargıtay, yine güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi. 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2014/211 esas sayılı davanın 13 Haziran günü görülmesine karar verdi.
(İHA)