BIST 9.976
DOLAR 33,98
EURO 38,02
ALTIN 2.833,37
HABER /  DÜNYA

Libya'yı kadın general bombalatıyor

Kaddafi güçlerinin savunma sistemlerini yok eden bombalamalar kadın Tümgeneral Margaret Woodward’ın emriyle gerçekleşiyor

Abone ol

ABD tarihinde ilk kez kapsamlı bir hava operasyonunun komutasının bir kadın generale verildiği ortaya çıktı.

Libya’da Kaddafi güçlerinin savunma sistemlerini yok eden bombalamalar Tümgeneral Margaret Woodward’ın emriyle gerçekleşiyor.

Libya semalarında uçan 100’den fazla Amerikan savaş uçağı, Kaddafi operasyonunun başından bu yana 500’ün üzerinde sorti yaparak Libya liderinin hava savunma sistemleri ile hava kuvvetlerini tamamen yok etti. Operasyon, Almanya’daki Amerikan NATO üssünden yönetildi ancak başında kimin olduğu yeni ortaya çıktı. Hava operasyonunun başarıyla sonuçlanmasının ardından Amerikalı yetkililer, B-2, F-15 ve F-16 uçaklarıyla gerçekleşen bombalamalar için emirlerin Almanya’daki 17’inci Hava Filosu komutanı Tümgeneral Margaret Woodward tarafından verildiğini duyurdu.

Kadın generalin İngiliz ve Fransız meslektaşlarıyla çekilen bir fotoğrafı da basına dağıtıldı. Pentagon, bu kadar kapsamlı bir askeri operasyonda komutanın bir kadın generalde olmasının ABD için bir ilk olduğunu açıkladı.

ZORAKİ KOMUTAN

Ancak kadın generalin aslında bu göreve tesadüf eseri geldiği de anlaşıldı. ABD’nin Afrika operasyonlarını yöneten Almanya üssü, genellikle insani yardım operasyonlarının merkezi durumunda. Woodward’ın da bu konudaki tecrübesi nedeniyle bu üssün başına getirildiği belirtiliyor. Ancak Tümgeneral Woodward, bir anda patlak veren Libya operasyonu ile beklediğinden çok farklı bir görevi üstlenmek zorunda kaldı. Tesadüfen de olsa bu rolüyle Amerikan tarihine geçti.

"BOMBALARKEN İÇİM RAHAT"

Kadın General Margaret Woodward’ın emriyle Libya’yı vuran Amerikan F-16’larında görev yapan bir pilot ilk kez konuştu. New York Times gazetesine operasyonla ilgili bilgi veren Yüzbaşı Ryan Thulin, bombalamayı şöyle anlattı: Almanya’daki Amerikan komuta merkezinin talimatıyla Aviano’daki Amerikan hava üssünden havalanıyorum. Her sortide Libya’ya ulaşmak için havada iki kez gidiş ve iki kez de dönüşte olmak üzere 4 kez yakıt ikmali yapıyorum. 250 kiloluk bombaları bize daha önce fotoğrafları ve uydu görüntüleri gösterilen hedeflere bırakıyoruz. 20 bin feet yüksekte bir tankın nasıl görüneceği, hedeflerin gece görüş sistemleri altındaki görüntüleri gibi detayları önceden öğreniyoruz. Havadayken sürekli olarak istihbarat bilgileri bize aktarılıyor. Bana ilk kez yerden ateş edildiğinde şaşırdım ama doğru olanı yapıyoruz. O bombaları bırakırken kalbinizin bunun doğru bir davranış olduğuna inanması gerekir yoksa bu işi yapamazsınız.

IRAK OPERASYONU’NDA BUSH’UN ALBAYIYDI

2007 yılında Irak operasyonunu koordine eden Maryland’deki Amerikan Hava Üssü’nü ziyaret eden dönemin ABD Başkanı Bush’u, üste kurmay albay rütbesiyle görev yapan Margaret Woodward krşılamış, ikilinin yakın sohbeti uluslararası ajanslara böyle yansımıştı. Geride kalan 4 yılda Woodward, önce Tuğ sonra Tümgeneral rütbesine ulaşarak ABD’nin Almanya’daki 17 Hava Filosu’nun komutanlığını üstlendi.