BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Libyaya idam etmeyin çağrısı

BM, Libya'da bugün idam cezaları onanan Bulgar hemşirelerle Filistinli doktorun idam edilmemesini istedi.

Abone ol

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louis Arbour'un sözcüsü Jose Luis Diaz, davanın adil olduğuna dair ciddi sorunlar olduğunu, ifadelerin işkence altında alındığı yönünde iddialar bulunduğunu belirterek, savunmanın da sanıkların masum olduklarını kanıtlamaya yönelik yeterince iyi bir savunma yapamadığını söyledi.

Sanıkların, yapılan hataların düzeltilmesi umuduyla temyize gitme hakları bulunduğunu belirten Diaz, "Her halükarda biz yetkililerden, cezaların infaz edilmemesini istiyoruz" dedi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin olayla ilgili farklı çevrelerle müzakereler sürdürdüğünü belirtti.

Biri Bulgar, diğeri Filistinli 2 doktor ile 5 Bulgar hemşire, 1999 yılında Bingazi hastanesinde 426 çocuğa kasten AIDS virüsü bulaştırdıkları iddiasıyla tutuklanmış ve haklarında açılan dava sonunda Bulgar doktor delil yetersizliğinden serbest bırakılırken, Filistinli doktorla 5 Bulgar hemşire idam cezasına çarptırılmıştı.

Bingazi mahkemesinin sanıklar hakkındaki idam kararı, Libya Yargıtayı tarafından bozulmuş ve davanın Trablus Yüksek Ceza Mahkemesinde yeniden görülmesine karar verilmişti.

ULUSLARARASI TIP CAMİASI

Bu arada, uluslararası tıp camiası da kararın ardından sanıklara yardım etmek amacıyla seferber oldu. Paris'teki Pastör Enstitüsü'nde 1983 yılında AİDS virüsünü bulan Fransız profesör Luc Montaigner, kararın bilimselliğe aykırı ve anlamsız olduğunu belirtti.

Profesör Montaigner, Libya hükümetinin talebi üzerine yaptığı araştırmanın sonucundaki raporunda, çocuklara Bingazi hastanesinde steril olmayan şırıngaların kazara yeniden kullanılması yüzünden AİDS bulaştığı kanaatine varmıştı. Montaigner, davayı Orta Çağ'daki duruşmalara benzetti ve "Bu kadınlarla bu adamı kurtarmak lazım, kamuoyu ve bilim dünyasını yeniden seferber etmek lazım" dedi.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi de araştırmacıların bu ay başında Natire dergisinde yayımladıkları bir çalışmada, 6 sanığın AİDSli kan bulaştırmakta sorumluluklarının bulunmadığının ortaya çıkarıldığını hatırlattı.

Dünya Tıp Derneği ve Uluslararası Hemşireler Konseyi de mahkemenin, bu çocuklara hastaneye yabancıların gelişinden önce virüsün bulaştığı gerçeğini görmeyi reddettiğini açıkladı.

Amerikan bilim dergisi Science, İngiliz bilim dergisi Nature ve İngiliz tıp dergisi The Lancet son aylarda Bulgar hemşirelerle Filistinli doktoru savunan makaleler yayımlıyordu.