BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Libya'nın Türkiye'ye faturası çok ağır

Libya'da yaşanan olayların Türkiye'ye faturası netleşmeye başladı. Uğradığımız zarar rakamlarını açıklamak da Bakan Çağlayan'a düştü.

Abone ol

Libya'da yaşanan olayların Türkiye'ye faturası netleşmeye başladı. Devlet Bakanı Çağlayan, firmaların tahsil edemediği hakedişlerin 1.4 milyar dolar olduğunu söyledi.

Devlet Bakan Zafer Çağlayan, müsteşarlıkta düzenlediği "Libya Zirvesi'nde", bu ülkede faaliyet gösteren müteahhitlik firmalarının şu ana kadar yaşadığı zararı ölçülmeye çalışıldığını, Libya'ya ihracatın bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 42 daraldığını bildirdi. Çağlayan, "Gerek Tunus'ta gerek Mısır'da olduğu gibi tekrar Libya'da durumun düzelmesiyle birlikte ihracatımız artamaya devam edecektir, eskisinden daha iyi olacaktır" diye konuştu. Zararın belirlenmesi için tespit formlarının firmalara gönderildiğini anlatan Çağlayan, 108 firmadan geri dönüş aldıklarını belirterek, "17.5 milyar dolar tutarında 303 adet projeyle ilgili olarak geri dönüş oldu" dedi. Çağlayan, firmaların Libya'daki işveren kuruluşlara verdiği kesin teminat mektuplarının 307 milyon dolar, avans teminat mektupları tutarının da 1.2 milyar dolar olduğunu söyledi. Türk firmalarının çeşitli Libya bankalarında toplam 92.6 milyon dolar nakitleri bulunuyor. Beyan ettikleri makine ekipmanların toplam değeri 893.9 milyon dolar.

İŞİNİZE DÖNÜN!

Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Firmaların alacakları ve zararlarının tazmini uluslararası düzeyde takibi yoluna gidilmesi uygun olacak. Ayrıca, müteahhitlerimizin Libyalı işveren makamlardan Libya'ya gelerek işlerine devam etmeleri yönünde yazılı bildirimler aldıklarını öğreniyoruz. Libya'dan alacakları olan hakedişlerin ve bu kuruluşlara verilen kesin ve avans teminat mektuplarının güvence altına alınması amacıyla ilgili Libya makamları nezdinde girişimde bulunulmasını talep eden yazımız da Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmiştir."

3 AY MAAŞ ÖDENECEK

Firmaların tüm çalışanlarının SSK prim ödemelerinin dondurulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Çalışma Bakanlığı, 8 bin 92 işçiye şirketlerin talep etmesi durumunda ödeme yapma kararı aldı. Prim ödeme durumlarına göre kendilerine 3 ay süreyle aylık 475 lira ile bin 186 lira arasında ödeme yapılacak.