BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,97
ALTIN 2.801,98
HABER /  GÜNCEL

'Libya'nın Kaddafi'ye ihtiyacı var'

Libya hükümeti, her türlü siyasi reform fikrine açık olduklarını ancak, ülkenin Irak ya da Somali gibi olmaması için Muammer Kaddafi'nin iktidarda kalması gerektiğini savundu.

Abone ol

Libya hükümeti, siyasi reform fikrine açık olduklarını ancak, ülkenin Irak ya da Somali gibi olmaması için Muammer Kaddafi'nin iktidarda kalması gerektiğini savundu.

Libya'da isyancı ve hükümet güçleri arasındaki çatışmalar sürerken devlet televizyonu Libya lideri, Muammer Kaddafi'yi Trablus'taki karargahında bir jipten taraftarlarını selamlarken gösteren canlı görüntüler yayınladı.

Krize çözüm aramak üzere Türkiye'de ve öncesinde Yunanistan'da temaslarda bulunan Kaddafi'nin özel elçisi Abdul-Ati al-Ubeydi ise diplomasi turuna bugün Malta'da devam ediyor.

Libyalı sözcü Musa İbrahim, hükümetin reformlar yapılmasını müzakere etmeye; seçim, referandum gibi her türlü çözüme açık olduğunu söyledi.

Ancak Kaddafi'nin bir simge, ülke için bir emniyet supapı ya da sigorta niteliğinde olduğunu vurgulayan sözcü bu nedenle istifa etmesinin söz konusu olmadığı görüşünü yineledi.

İbrahim "Pek çok Libyalı sürece onun öncülük etmesini istiyor. Çünkü o olmazsa, Irak'ta olanların, Somali'de olanların, Afganistan'da olanların burada da olacağından korkuyorlar." dedi.

İbrahim batının Libya'ya "ya liderinizden, ya sisteminizden ya da rejimden vazgeçersiniz" demeye hakkı olmadığını savundu.

Seyfülislam Kaddafi: Kusa yaşlı ve hasta

Kaddafi'nin küçük oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin kendisi liderliğinde bir geçiş döneminden söz etmesi, Kaddafi'nin geri adım atabileceği söylentilerine yol açmıştı.

BBC'ye bir mülakat veren Seyfülislam Kaddafi, Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın geçen hafta Londra'ya gidişini ne kendisinin ne de babasının ihanet olarak gördüğünü söyledi.

"Musa Kusa yaşlı , hasta bir kişi, tedaviye ihtiyacı olduğu için Londra'ya gitti" diyen Seyfülislam Kaddafi, "dokunulmazlık sağlanmazsa tabii ben de her türlü saçma şeyi söylemek zorunda kalırım" diye konuştu.

İskoçya polisi Kusa'yı 1988'de bir yolcu uçağının Lockerbie kasabasına düşürülmesi konusunda sorgulamaya hazırlanıyor.

Seyfülislam Kaddafi ise zaten bu konuda yetkililerin bilmediği hiç bir şey olmadığını söyledi.

Kusa o dönem istihbarat servisinin başındaydı.

Ülkenin doğusunda isyancıların son günlerde kaybettikleri mevzileri geri alma girişimleri sürüyor.

Koalisyon güçleri ise bölgede Kaddafi kuvvetlerine ait olduğu söylenen bazı araçları vurdu.