Avrupa Birliği, 6 bine yakın vatandaşının bulunduğu Libya'da askeri operasyon düzenleyebileceklerini açıkladı.
Abone olAvrupa Birliği (AB), 6 bine yakın AB vatandaşının bulunduğu Libya'da insani durumun daha da kötüleşmesi halinde "askeri operasyon" yapabileceğini bildirdi.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi, silahlı müdahale konusunda "Üzerinde çalıştığımız ihtimallerden birisi bu" dedi.
Bu tür bir müdahalenin amacını açıklamaktan kaçınan yetkili, "Bir ihtiyat planı hazırladığımızda, bu, BM Güvenlik Konseyi'ni harekete geçireceğimiz anlamına gelmez" ifadesini kullandı.
AB Komisyonu'nun insani yardım biriminin, "insani bir askeri operasyonda" ne tür sivil ve askeri kapasitenin kullanılabileceği konusunda üye ülkelerle danışmalarda bulunduğunu anlatan yetkili, henüz silahlı bir operasyon noktasının uzağında olduklarını ve ihtimaller üzerine hazırlık yaptıklarını kaydetti.
AB Komisyonu'na göre, Libya'da olaylar başladığından bu yana 5 bin civarında AB vatandaşı ülkeyi terk etti. Hala Libya'da bulunan AB vatandaşlarının sayısı konusunda net bir rakam verilemiyor.
KADDAFİ'NİN AKIBETİNİ BELİRLEYECEK 4 KRİTİK MERKEZ
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülke toprakları üzerindeki hakimiyetinin, kontrolü kaybettiği yerlerin doğudan başkent yakınındaki bazı merkezlere yayıldığı haberlerinin gelmesiyle azaldığı görülüyor.
Kaddafi'nin hakimiyetini sürdürüp sürdüremeyeceğini belirleyecek dört stratejik bölge bulunduğu belirtiliyor. Bunlar başkent Trablus, Kaddafi'nin memleketi Sirte şehri, Sirte Körfezinin petrol sahaları Ras Lanuf ve Marsa el-Brega.
İsyanın başladığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'nin de içinde bulunduğu kuzeydoğudaki Sirenaik bölgesinde artık merkezi hükümetin kontrolünün bulunmadığı belirtiliyor. Bölgede muhaliflerin kontrolünün batıdaki Ecdabiye'ye kadar uzandığı bildiriliyor.
Trablus'taki görgü tanıkları, başkentte Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolü kaybettiğine dair bir işaretin bulunmadığını belirtiyorlar. Kentte üniformalı polislerin her zaman olduğu gibi trafiği yönettiği, devlet televizyonunun yayına devam ettiği bildiriliyor.
Buunla birlikte, bakentten sadece bir saat uzaklıktaki şehirlerdeki sokaklarda Kaddafi karşıtı silahlı milislerin devriye gezdiği, polis ve askerin ortada görülmediği belirtiliyor.
Ülkeden kaçan Mısırlı işçiler bugün, başkentten 120 kilometre ötedeki Zuara'nın hükümet karşıtı milislerin kontrolünde olduğunu söylediler.
Trablus'tan 200 kilometre uzaklıktaki Misrata'nın bir sakini, Reuters'a telefonla verdiği bilgide, şehrin muhalefetin kontrolünde olduğunu ancak Kaddafi'nin oğullarından birinin komutasındaki bir paramiliter gücün havalimanı yakınında saldırıda bulunduğunu söyledi. Kentten çekilen fotoğraflarda resmi binaların Kaddafi karşıtlarının benimsedikleri yeşil-siyah-kırmızı bayraklara büründüğü görülüyor.
Ras Lanuf ve Marsa El Brega limanlarından petrol sevkiyatı yapılıyor. Bir terminal ile rafinerinin bulunduğu Marsa el Brega'daki durum konusunda güvenilir bir bilgi bulunmuyor. Kurina gazetesi pazartesi günü, bir petrol terminaliyle bir petrokimya tesisinin bulunduğu Ras Lanuf'ta ayaklanmanın başladığını bildirmişti.
Akdeniz kıyısında bulunan Sirte bölgesinde birçok petrol üretim sahası bulunuyor. Ancak buranın, Kaddafi'nin memleketi olması dolayısıyla bu şehrin daha ziyade hükümet açısından psikolojik bir önemi bulunuyor. Sirte'nin merkezin kontrolünde olduğu, kontrol noktalarında asker ve polislerin bulunduğu belirtiliyor. Kaddafi Sirte'yi bir çöl kasabasından zirve toplantılarının yapıldığı bir merkez haline getirmişti.
ASKERİ MEVCUDİYET VAR
Zaviye ile birlikte Trablus'a batıdan giriş yolu olan sahildeki Sabratha'ya salı günü çok sayıda asker sevkedildiği bildirilmişti. O zamandan beri bu şehirden haber gelmiyor.
Sabratha'nın doğusuna düşen, bir petrol rafinerisinin bulunduğu Zaviye'de de büyük bir askeri mevcudiyetin olduğu bildiriliyor.
Ülkenin yerleşimin seyrek olduğu çöllük güneyinde, Libya'nın geleceğini belirlemede önemli rol oynayabileceği belirtilen aşiretler bulunuyor.
Facebook yoluyla gelen haberlerde Trablus'un 100 kilometre güneyindeki Garyan'da çatışmaların olduğu haberi geldi. Cezayir sınırındaki petrol zengini Hadames'ten ise haber alınamıyor. Güneyin daha da derinliklerinde yeralan Sabha'nın ise muhtemelen hala Kaddafi'ye bağlı olduğu zannediliyor.
Yabancı gazeteciler sadece Bingazi çevresindeki bölgeye gidebildikleri için, Libya'dan gelen haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulatmak mümkün olmuyor