Ülkenin sürgündeki Veliaht Prensi Muhammed el Senusi AB milletvekillerine seslenerek Muammer Kaddafi rejimine son verilmesi için destek istedi.
Abone olLibya'nın sürgündeki Veliaht Prensi Muhammed el Senusi ülkesini 'dünyanın en büyük zorbalarından birinden' kurtarmak için daha büyük bir uluslararası gayret gösterilmesini istedi.
Brüksel'de Avrupa Parlamentosu üyelerine hitap eden Prens Muhammed, daha fazla ülkenin ellerini taşın altına koyması gerektiğini, yaptırımların ve askeri müdahalenin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Senusi, 'özgürlük savaşçısı' diye tanımladığı isyancılara verdikleri desteğe atıfta bulunarak İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi "liderlik vasıfları" dolayısıyla övdü.
Kaddafi'nin görevden ayrılması dışında bir çözüm olamayacağını vurgulayan Senusi, Kaddafi sonrası dönemde üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu söyledi.
"BM desteğiyle hazırlanan 1951 anayasası yeni bir Libya'nın zemini olmak üzere elden geçirilebilir" dedi.
Prens Muhammed 1969'da asker Muammer Kaddafi amcası Kral İdris ve veliaht prens olan babası Hasan el Senusi'yi devirdiğinde çocuk yaştaydı.
Senusi ailesi 1988'de ülkeden ayrılmalarına izin verilene dek ev hapsinde tutuldu, aile daha sonra Londra'ya yerleşti.
1992'de ölen Hasan el Senusi unvanını oğluna bıraktı. Bu nedenle monarşi yanlılarının bir bölümü 39 yaşındaki Senusi'yi tahtın meşru varisi olarak görüyor.
Sarkozy'ye cesur destek teşekkürü
Libya'daki isyancıların temsilcisi Abdül Celil de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşerek, "Libya devrimine verdikleri cesur destek için" Fransızlara teşekkür etti.
Reuter ajansının haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya'da hava saldırılarının arttırılacağını söyledi.
Libya'daki isyancılar Şubat ayından bu yana Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle çarpışıyor.
Libya üzerindeki uçuş yasağını uygulayan NATO güçlerinin operasyonu ise genelde hava saldırıları ile sınırlı kaldı.
Libya televizyonu bugün NATO uçaklarının birkaç kentte telekomünikasyon ve yayın ağlarının altyapısını bombaladığını bildirdi.
İngiltere Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü John Lorimer da, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçakların kuşatma altındaki Misrata kentinde ve civarında 3 tankı ve bir topu vurduklarını kaydetti.
Fransa hükümet sözcüsü François Baroin ise, Fransa'nın Libya'ya askeri güç gönderme niyeti olmadığını bir kez daha tekrarladı.
Ancak Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, asker konuşlandırmanın "BM Güvenlik Konseyi tarafından ele alınmaya değecek bir fikir" olduğunu söyledi.