BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Libyalı isyancılar ateşkes önerdi

İsyancılar 'Kaddafi güçleri elimizdeki kentlerden çekilsin, protestolara izin versin' dedi. NATO ise askeri bir konvoyu hedef alan bir saldırıda sivillerin öldüğü haberlerini araştırıyor.

Abone ol

Libya'daki isyancılar, Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler isyancılar denetimindeki kentlerden çekilir ve barışçı protesto gösterilerine izin verilirse ateşkes ilan edebileceklerini duyurdu.

Bu öneri batıdaki Mısrate kentinin Kaddafi güçlerinin şiddetli bombardımanı altında olduğu bir sırada yapıldı.

Muhalif liderlerden Mustafa Abdül Celil, öneriyi açıklarken bunun Kaddafi'nin görevden ayrılması taleplerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini belirtti.

Bu arada NATO; düzenlenen bir hava saldırısında çoğu çocuk yedi kişinin öldüğü iddialarını araştırdığını bildirdi.

Saldırının isyancıların elindeki Ecdebiye yakınlarında Zaviye el Argubi köyünde hükümet kuvvetlerinin konvoyunu hedef aldığı açıklandı.

Libya'daki operasyonlar 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, ''sivilleri ve sivilerin yaşadığı alanların korunması'' gerekçesiyle düzenleniyor.

Doktor: Konvoy infilak etti, evler yıkıldı

Burada görev yapan Doktor Süleyman Refardi'ye dayanan sivil ölümü haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Çarşamba günü yaşanan olay sonucu 25 kadar kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Refardi, BBC'ye Ecdebiye ile Bureyke'ye yakın olan köyden geçen, tanklar, zırhlı araçlar ve kamyonlardan oluşan konvoyun mühimmat taşıdığını, isabet alıp infilak edince çevredeki evlerin büyük hasar gördüğünü anlattı.

Refardi'ye göre ölenlerin hepsi 12-20 yaş arasındaki köylüler. Bununla birlikte, doktor ölen çocukların birinin ailesi ile konuştuğunu, öfke duymadıklarını; çünkü tankların Ecdebiye'ye ulaşmasının katliam yaratacağını anladıklarını söyledi.

Ecdebiye'deki BBC muhabiri Wyre Davies, isyancıların Bureyke kenti çevresinde baskılarını artırdığını söyledi.

Davies fazla organize görünmese de çok sayıda isyancının arkasına makinalı tüfek yerleştirilmiş kamyonetlerle geçtiğini belirtiyor.

Bureyke'deki BBC Muhabiri Nick Springate ise isyancıların moralinin saflarına üniformalı ve tam donanımlı bir grup asker katılmasıyla pekiştiğini; ancak askerlerin nereden geldiğinin anlaşılamadığını söylüyor.

İçişleri bakanı da saf değiştirdi

Bu arada Libya hükümetinin içişleri bakanı Abdül-Fettah Yunus, muhalif saflara katıldı.

Yunus Bureyke'de ateş hattındaki isyancıları ziyaretinde büyük tezahüratla karşılandı.

Yönetimden başka isimlerin de saf değiştirmeyi, planladığı iddia ediliyor. El Cezire televizyonu istihbarat bakanı, dışişleri bakan yardımcısı ve meclis başkanının da Tunus'a gitmek üzere uçak beklediğini öne sürdü.

Ancak Kaddafi'ye bağlı güçlerin, isyancıların batıdaki son kalesi olan Mısrate'yi ele geçirme girişimleri sürüyor.

Kent bugünü yoğun top ateşi altında geçirdi; askerlerin kent merkezinde ev ve işyerlerine saldırılar düzenlediği haber veriliyor.

Haftalardır süren bombardıman ardından, batılı güçlerin hava saldırılarına rağmen hükümet güçlerinin isyancıların buradaki gücünü kırdığı belirtiliyor.

İsyancılar kentin yer yer tanınmaz hale geldiğini söylüyorlar.

ABD: Saldırılarımızda yarın son gün

Amerika Birleşik Devletleri ise yarından itibaren uçaklarının hava saldırılarına katılmayacağını ilan etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Koramiral Mike Mullen, saldırı uçaklarını gelecek hafta bölgeden çekeceğini, ancak gerekli olur ve NATO talep ederse yardıma hazır olacaklarını bildirdi.

Açıklama Obama yönetiminin Libyalı sivilleri koruma gerekçesiyle başlatılan operasyonun en kilit bölümünden neden çekildiğinin sorgulanmasına yol açtı.

Bu durumda, Libya'daki hedefleri vurma görevi İngiltere, Fransa ve Kanada'ya düşecek.

İngiltere'de Lordlar Kamarası'nda düzenlenen bir oturumda etkili siyasetçiler Libya'daki operasyonların süresini ve başarı şansını sorguladılar.

İngiltere Başbakanlığı ise, Libya rejimi üyeleri ile gizli pazarlıklar yapılmadığını bildirdi.

Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'a yakın isimlerden birinin Londra'da görüşmeler yaptığı ortaya çıkmış; haber iktidarın babadan oğula geçişi için çıkış mı aranıyor sorularını gündeme getirmişti.

Ancak İngiliz hükümet sözcüleri, aktardıkları tek mesajın şiddetin son bulması ve Kaddafi'nin görevden ayrılması gerektiği olduğunu bildirdiler.