BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

'Libya'daki saldırılar insanlığa karşı suç olabilir'

BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı bir oturumda toplanıp Libya'daki son gelişmeleri ele alacak. Yüksek temsilci Navi Pillay, gösterilerde halka yönelik saldırıların insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.

Abone ol

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya'da hükümet karşıtı protesto düzenleyenlere karşı saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı.

Konsey Libyalı diplomatın çağrısıyla toplanacak

Pillay, halka yönelik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler temsilcisi ayrıca sivillere yönelik savaş uçakları, makineli tüfekler ve keskin nişancılarla saldırı haberlerini de kınadı bu saldırıların derhal durdurulmasını istedi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün kapalı bir oturumda toplanıp Libya'daki gelişmeleri görüşecek.

Böylece Orta Doğu ülkelerinde şu ana dek Tunus ve Mısır'da liderleri değiştiren protesto gösterileri ilk kez Konsey gündemine gelmiş oluyor.

Libya'daki son gelişmeleri Konsey gündemine taşıyan ise ülkenin BM'deki daimi temsilci Yardımcısı İbrahim Ömer El Dabaşi.

İbrahim Ömer El Dabaşi, Libya yetkililerin 'soykırım' yaptığını belirtip Libyalıların bundan korunması gerektiğini söyledi.

Albay Kaddafi'nin iktidarda son günlerini yaşadığını savunan El Dabaşi, Kaddafi'nin yargılanması gerektiğine de dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler'deki Libyalı diplomatlar daha önce de, hükümetlerinin göstericilere karşı güç kullanmasının önlenmesi için uluslararası toplumun müdahalede bulunmasını istemişlerdi.

'Hükümetimizi daha fazla temsil edemeyiz'

Libya'nın Washington Büyükelçisi Ali Aujali de hükümetini daha fazla temsil edemeyeceğini açıkladı.

Ali Aujali, masum insanlara karşı güç kullanılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Libya'nın başka ülkelerdeki diplomatlarının da istifa ettiklerine yönelik haberler geliyor.

İki Libya savaş uçağının da Malta'ya indiği, ikisi de albay olan pilotların siyasi sığınma talebinde bulundukları bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'yi telefonla aradığını, ülkede şiddet olaylarının artmasından duyduğu kaygıyı kendisine ilettiğini söylemişti.

Libya yönetimi ise güvenlik güçlerinin ülkeyi, 'çoğu yanlış yönlendirilmiş gençlerden oluşan terörist çeteler' olarak nitelendirilen hükümet karşıtı güçlerden temizleyeceğini belirtiyor.