BIST 9.300
DOLAR 34,36
EURO 36,31
ALTIN 2.851,51
HABER /  DÜNYA

Libya'da Türklerin tahliyesi başladı

Mısır'dan sonra karışan Libya'da gerilim büyüyor. Türkiye vatandaşların tahliyesi için harekete geçti

Abone ol

84 kişinin hayatını kaybettiği Libya'da gerilim artınca Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Libya'da yaşayan Türklerin tahliyesi için uçaklar gönderilmeye başlandı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "THY'ye ait tarifeli uçak bugün saat 14.00'de hareket etmiş olup, 2 adet özel tahliye uçağı da yine bugün saat 16.00 ve 18.00'de İstanbul'dan kalkacaktır. Özel tahliye uçakları ile 475, tarifeli uçak ile de 195 olmak üzere toplam 670 vatandaşımızın gün içerisinde ülkemize getirilmesi planlanmıştır" denildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Libya'da kamu düzenini ve güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde, bu ülkede yaşayan bazı vatandaşlarımızın tahliye edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca koordinasyon çalışmalarına başlanmıştır'' denildi. 

Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Libya'da bulunan Türk vatandaşlarından 670'inin Türkiye'ye tahliyesinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu amaçla THY'ye ait tarifeli uçak bugün saat 14.00'de hareket etmiş olup, 2 adet özel tahliye uçağı da yine bugün saat 16.00 ve 18.00'de İstanbul'dan kalkacaktır. Özel tahliye uçakları ile 475, tarifeli uçak ile de 195 olmak üzere toplam 670 vatandaşımızın gün içerisinde ülkemize getirilmesi planlanmıştır.

Libya'da havalimanında bekleyen vatandaşlarımız için 600 kişilik kumanya ile diplomatik misyonlarımızda görevli personelimizin acil gıda ihtiyacını karşılamak üzere Kızılay tarafından hazırlanan toplam 1.5 ton gıda malzemesi de özel tahliye uçakları ile Bingazi'ye gönderilecektir.

Libya'da bulunan diğer vatandaşlarımızın ülkemize dönme talepleri doğrultusunda, özel tahliye uçakları gönderilmeye devam edilecektir.''

84 KİŞİ ÖLDÜ

Tunus'ta başlayan Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevini bırakmasıyla sonuçlanan yönetim karşıtı gösterilerin yaşandığı Ortadoğu'da bu kez Libya lideri Kaddafi'nin koltuğu sallanıyor.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hastane çalışanları ve görgü tanıklarına dayanarak, olaylarda 84 kişinin öldüğü tahminini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, medya ve internete kısıtlamaların uygulanması nedeniyle kesin rakamlar tespit edilememesine rağmen 35'i dün olayların merkezi Bingazi'de, 46 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

LİBYA'DA YÖNETİM ŞEKLİ CEMAHİRİYE

Uzun yıllar İngiliz ve Fransız idaresinde kaldıktan sonra 1951'de bağımsızlığını kazanan Libya, doğrudan halk yönetimi anlamına gelen Cemahiriye sistemiyle yönetiliyor. 1969'da yüzbaşıyken Kral İdris'e karşı yaptığı ihtilalden sonra albaylığa terfi eden Kaddafi, ihtilalden sonra Devrim Komuta Konseyi Başkanı, bir yıl sonra da Başbakanlığı ve Savunma Bakanlığını birlikte üstlendi. Libya'da 1971 yılında, tek siyasi parti olan Arap Sosyalist Partisinin kurulmasından sonra 1972'de başbakanlığı devreden Kaddafi, 1976 yılında kendini devlet başkanı ilan etti. 1977'de Cemahiriye sistemine geçtikten sonra, 1979'da tüm görevlerinden istifa ederek kendini sade bir vatandaş ilan eden Kaddafi 1981'den bu yana Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı unvanını taşıyor. 1986 yılında ise ülkenin adına "büyük" sıfatı eklenerek Libya Büyük Sosyalist Arap Halk Cemahiriyesi oldu.

İNTERNET KAPATILDI

Libya, yaşanan olaylar sonrası çareyi Mısır'da olduğu gibi interneti kapatmakta buldu. Ülke cuma günü geç saatlerde protestoların genişlemesini önlemek için interneti kapattı. Libya ayrıca, facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini de teker teker kapatıyor. Huffington Post'un haberine göre ülke ayırca El Cezire'nin sitesine erişimi engelledi. İntenet ortoritesi Renesys de internet erişiminin kapatıldığını doğruladı.

DAVUTOĞLU NE DEDİ?

Hindistan'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'daki gelişmelerle ilgili olarak, "Libya'da çok yoğun bir vatandaş kitlemiz var. Onların güvenliği ve gerektiğinde Türkiye'ye intikali konusunda çalışmaları başlatmış durumdayız" demişti.