BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Libya'da sürpriz bir protesto

Libya'da devrimin başkenti Bingazi'de 30 bin kişi ezber bozdu. Dev gösteri bu kez silahlı milis grupların silah bırakması için düzenlendi.

Abone ol

Protestocular, İslamcı militanların kaldığı iki kampı ateşe verdi.  Milisler Bingazi'yi terk etmek zorunda kaldı.

İslam karşıtı "Müslümanların Masumiyeti" filminden sonra gösterilerin yapıldığı ve ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ve 3 ABD'li diplomatın öldürüldüğü Bingazi'de dün gece, radikal İslamcılar hedef alındı.

Gösteride özellikle, ABD Büyükelçisi ve diplomatların ölümüyle sonuçlanan konsolosluk saldırısında payı olduğu iddia edilen Ensar el-Şeria milisleri hedef alındı. Milisler havaya ateş ederek kendilerini korumaya çalıştı ancak öfkeli kalabalığın karşısında direnemeyen radikal İslamcı Ensar el-Şeria milisleri kamplarını terk ederek kaçtı. Göstericiler, milislerin kaldığı iki binayı ateşe verdi.

Bingazi'deki geniş bir bulvarı dolduran kalabalık gösteri sırasında "Milislere hayır!", "Libya, Libya!" sloganları attı.

İslamcı Ensar el-Şeria örgütünün yasaklanmasını ve hükümetin güvenliği sağlaması için milislerin yerine geçecek polis teşkilatını geliştirmesi talebinde bulunan göstericiler, ''Ordu nerede, polis nerede'' ve ''Bingazi tuzağa düşürüldü'' yazılı pankartlar taşıdı.

Kalabalığın taşıdığı pankartlar arasında, öldürülen ABD Büyükelçisi Christopher Stevens için ''Büyükelçi Libya'nın dostuydu'' ve ''Libya dostunu kaybetti'' yazılı pankartlar dikkati çekti.

POLİSTEN MÜDAHALE
Gösteri sırasında askeri helikopterler ve savaş uçakları kalabalığın üzerinde uçarken, polis, Ensar el-Şeria'nın ana kampının bulunduğu meydana yürüyen göstericilerin, milislerin destekçileriyle karşı karşıya gelmesini engelledi.

'ASAYİŞ İÇİN KENTTEN AYRILDIK'
Ensar el-Şeria örgütü sözcüsü, Bingazi'de asayişi sağlamak amacıyla kent içindeki kamplarını dışarı taşıdıklarını söyledi. Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin linç edilerek öldürülmesi sonrasında, Bingazi'de en etkili silahlı güç konumuna gelen radikal İslamcılar, kentte polis ve güvenlik güçlerine göre daha güçlü bir otoriteye sahipti.