BIST 9.577
DOLAR 34,03
EURO 37,89
ALTIN 2.823,94
HABER /  GÜNCEL

Libya'da hükümet karşıtı gösteride çatışma

Ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi'de düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler sırasında polisle kalabalık arasında çatışma çıktığı bildiriliyor. Görgü tanıkları, muhalif bir avukatın gözaltına alınmasının protestoları tetiklediğini söyledi.

Abone ol

Libya'nın Bingazi kentinde düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler sırasında polisle kalabalık arasında çatışma çıktığı bildiriliyor.

Göstericilerin Cumhurbaşkanı Kaddafi'nin değil Başbakan El Mahmudi'nin istifasın istediği bildiriliyor

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, hükümeti eleştiren bir avukatın gözaltına alınmasnın protestoları tetiklediğini söyledi.

Avukatın daha sonra serbest bırakıldığı ancak gösterilerin sürdüğü belirtiliyor.

Görgü tanıklarından biri, gösterilere bir aşamada yaklaşık 2000 kişinin katıldığını söyledi.

Libya'nın en büyük ikinci kenti olan Bingazi'de polise taşlar atıldığı, polisin de göstericilere karşı tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı gelen haberler arasında.

Sahil kentinde toplanan kalabalığın birkaç yüz kişiye indiği yolunda haberler var.

Görgü tanıkları ise olaylar nedeniyle korku içinde.

Libya Devlet Televizyonu'nda daha sonra Bingazi'de toplanıp hükümeti desteklediklerini belirten bazı kişilerin görüntüleri yayımlandı.

Libya hükümetinden ise şu ana kadar Bingazi'deki olaylarla ilgili bir açıklama yapılmadı.

'Başbakanın istifası istendi'

Associated Press Haber Ajansı, Bingazi'de toplanan kalabalığın sloganlar atarak Başbakan Bağdadi Ali El Mahmudi'nin istifasını istediğini, Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin istifasının ise istenmediğini bildirdi.

Ajans, Mısır ve Tunus'ta olduğu gibi Libya'da da, Facebook gibi sosyal iletişim siteleri aracılığıyla halka yarın gösteriler düzenlemeleri çağrısı yapıldığını belirtti.

Orta Doğu bir süredir işsizlikten, zorlaşan yaşam koşullarından, yolsuzluklardan ve otokratik rejmlerden şikayetçi halkların protesto gösterilerine sahne oluyor.

Gösteriler sonrası geçen ay Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali devrilmiş ve ülkeden kaçmış, geçen hafta da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etmişti.

Son dönemde Yemen, Bahreyn ve İran'da da hükümet karşıtı gösteriler artmıştı.