BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.041,64
HABER /  GÜNCEL

Libya 'ikinci bir Irak olabilir'

Libya'da isyancılara karşı taarruza geçen Kaddafi güçleri önemli kazanımlar elde etti. Batılı ülkeler bu tablo karşısında nasıl bir politika belirlemeli?

Abone ol

Kuzey Afrika'da Tunus ve Mısır'da yaşanan rejim değişikliğinin domino etkisi Libya'da da hissedildi. Fakat ortaya çıkan tablo, uluslararası alanda giderek daha çok kaygı yaratan bir iç savaş görünümüne büründü.

Batılı ülkeler, Libya'da rejim muhaliflerini destekleyip desteklememenin ikilemi içinde. Kimi çevreler, Kaddafi rejimi ile muhalifleri arasındaki çatışmanın Libya'nın kendi içinde çözmesi gereken bir sorun olduğu inancında.

Bu görüşe katılmayan çevreler ise Kaddafi muhaliflerinin şu an yalnız bırakılmasının büyük bir hata olduğunu savunuyor; Batı'nın Libya'daki duruma müdahale etmesini istiyor.

Paris'teki Science Po, Siyasal Bilimler Enstitüsü'nden Prof. Zeki Laidi'nin de dahil olduğu bu ikinci grup, Batı'nın müdahale etmemesi halinde Libya'nın yeni bir Irak'a dönüşeceğini savunuyor.

İngiltere'nin Financial Times gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Prof. Zeki Laidi şu argümanı öne sürüyor:

"Bugün müdahale etmezsek, Balkanlar'da olduğu gibi yarın müdahale etmek zorunda kalacağız. Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalar sırasında skandal derecesinde kötü bir liderlik sergileyen Fransa Cumhurbaşkanı şimdi hem uçuşa yasak bölge hem de Libya muhalefetinin meşru temsilci olarak tanınması çağrısıyla öncü rol oynuyor. ABD Başkanı Obama'yla zıt bir tutum sergiliyor. Uçuş yasağı tartışması, Amerika'nın endişelerinden fazla etkilenilmesi nedeniyle rasyonel olmayan bir zeminde yürütülüyor.''

Prof. Zeki Laidi, Obama ve uçuş yasağına destek vermeyen Angela Merkel gibi Avrupalı liderlerin ''tarihin yanlış tarafında'' olduklarını söylüyor. Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Cameron'ı ise ''tarihin doğru tarafında'' diye niteleyen Zeki Laidi, şöyle devam ediyor:

''Kaddafi'nin iktidarda kalabilmek için her yola başvurabileceğini ve halkını ezeceğini biliyoruz. Fransa'nın, uluslararası alanda risk almama tavrını bir uluslararası eylem ilkesine dönüştüren ve ekonomik gücünü diğerleri üzerinde baskı unsuru olarak kullanan Almanya'nın bu şok edici davranışını kınamaktan başka yapabileceği birşey kalmıyor. Merkel, Avrupa'nın küresel bir aktör olma umutlarını yok etti. Bu, İngiltere'nin desteğiyle biraz rahatlasa da Fransa için büyük bir şok. Batı bundan pişman olacak"

Benzer bir görüşleri İngiltere basınından Times gazetesinde görmek mümkün. Times, başyazısında, "Bingazi'den Bahreyn'e Obama büyük bir düş kırıklığı yarattı" diyor.

Gazete, Obama'nın yönetimin özgürlük mücadelesi veren Araplara destek olmayarak Amerika'nın ağırlığını azalttığını ve itibarını zedelediğini savunuyor.