Mevcut BM kararının Kaddafi'nin geleceğinden söz etmediğini belirten Fransa Savunma Bakanı, NATO'nun Libya'da hedeflerine ulaşması için Güvenlik Konseyi'nden yeni bir karar çıkması gerekebileceğini söyledi .
Abone olFransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, NATO müttefiklerinin Libya'da amaçlarına ulaşabilmeleri için yeni bir BM kararı daha gerekebileceğini söyledi.
Libya üzerinde uçuş yasağı uygulanmasını ve sivillerin korunmasını öngören mevcut BM kararında Libya'da rejim değişikliğinden söz edilmiyor.
Bu kararı temel alan NATO operasyonunun başarılı olması için ilave savaş uçağı bulunması gerektiği dile getiriliyor.
Longuet'nin sözleri İngiliz, Fransız ve Amerikalı liderlerin imzasını taşıyan ve üç gazetede yayımlanan ortak mektubu izledi.
Liderler bu mektupta, Libya lideri Kaddafi'ye görevini bırakma çağrısında bulunmuştu.
Birleşik cephe
Longuet, Fransız radyosuna verdiği demeçte, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi devirmenin 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında belirtilen hedeflerin dışına çıktığını söyledi ve Konseyin yeni bir karar almasına ihtiyaç olabileceğini belirtti.
Fransız bakan, İngiltere, Fransa ve ABD liderlerinin mektubuna atıfta bulunarak, "1973 sayılı kararda Kaddafi'nin geleceğinden kesinlikle söz edilmiyor, ama sanırım üç büyük ülke de bunun BM için önemli olduğunu düşünüyor. Güvenlik Konseyi belki bir gün bu konuda bir karar alır" dedi.
NATO genel Sekreteri Anderes Fogh Rasmussen de, Kaddafi iktidarda olduğu sürece Libya'da sivillere yönelik tehdidin ortadan kalkmayacağını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron bugün İngiliz The Times, Fransız Le Figaro ve International Herald Tribune gazetelerinde yayınlanan ortak mektuplarında, Kaddafi'nin iktidarda kalmasına izin vermenin "Libya halkına ihanet" olacağını vurgulamışlardı.
Mektubun üç liderin Kaddafi karşısında ortak bir cephe oluşturduklarını göstermeyi amaçladığı değerlendirmesi yapılıyor.
NATO'nun Libya'daki operasyonuna, ittifakın sadece 6 üyesi katılıyor.
Genel Sekreter Rasmussen müttefiklerin operasyona daha fazla savaş uçağı vermesi gerektiğine inanıyor.
Bu çerçevede İtalya'nın gereken uçakları verebileceği sanılıyor.
İsyancılar direniyor
Siyasetçiler bundan sonra izlenecek yolu tartışadursun, Libya'da Kaddafi'ye bağlı güçlerle isyancılar arasındaki çatışmalar ve NATO bombardımanı da devam ediyor.
Kaddafi'ye bağlı güçlerin bugün ülkenin batısında isyancıların elindeki Misrata kentine roket saldırısı düzenlediği yolunda haberler alındı.
İsyancılar dün de Misrata'da Kaddafi yanlılarının düzenlediği saldırıda 23 kişinin öldüğünü bildirdiler, ancak her iki haber de doğrulanamadı.
Misrata'daki isyancılar iki aydır saldırılara direniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, kentte bir katliam olmasını önlemek için NATO'nun hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Hague, NATO'nun sivillere zarar vermeme kaygısıyla faaliyetlerini sınırladığını, ancak yine de muhtemelen kentin Kaddafi güçlerinin eline geçmesini engellediğini kaydetti.