NATO uçaklarının son hava saldırısında Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki karargahı vuruldu; üç bina hasar gördü. Seyfülislam Kaddafi, saldırıyı 'korkakça' diye niteledi.
Abone olLibya hükümeti, NATO'yu Albay Kaddafi'ye suikast girişiminde bulunmakla suçladı.
NATO güçlerinin savaş uçakları dün gece Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karargahı içindeki binalara hava saldırısı düzenlemişti.
Bununla beraber Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam, yetkililerin bu şekilde teslim olmaya zorlanamayacaklarını söyledi.
Başkentin güneyindeki Bab el Aziziye Karargahına düzenlenen hava saldırısında üç binanın zarar gördüğü bildiriliyor.
Kimi yetkililer, en az 3 kişinin öldüğünü, 45 yaralı bulunduğunu bildirdi, ancak bu haberler başka Libyalı yetkililerce doğrulanamadı.
AFP bir yetkilinin, saldırıyı "Bu Albay Kaddafi'ye yönelik bir suikast girişimiydi" diyerek değerlendirdiğini bildiriyor.
Saldırıdan hemen sonra ülkedeki üç televizyon kanalının yayını bir süreliğine kesildi.
Şehirdeki muhabirler, patlamaların şimdiye kadar başkent Trablus'ta yaşananların en büyüğü olduğunu anlatıyor.
'Kaddafi'nin ofis ve kütüphanesi'
Saldırıda en çok zarar gören binalardan birini Kaddafi'nin ofis ve kütüphane olarak kullandığı belirtiliyor. Bir kaç katlı betonarme bina, saldırı sonrası moloz yığınına dönüştü.
Kaddafi yandaşları ise ellerinde yönetiminin yeşil bayrakları ile beton parçalarının üzerine çıkarak sloganlar attı.
BBC'nin Trablus'taki muhabiri Ian Pannell, zarar gören binalardan bir diğerinin, Kaddafi'nin geçtiğimiz haftalarda Afrika Birliği heyetini ağırlamakta kullandığı binalar olduğunu düşünüyor.
Saldırı sırasında Kaddafi'nin altı kilometrekarelik bir alana yayılan kışla-karargah kompleksinde bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Ancak Kaddafi son aylarda televizyondan yayınlanan açıklamalarını genellikle buradan yaptı.
Sabaha karşı düzenlenen saldırıda karargaha en az iki füze isabet etti.
Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, saldırıyı 'korkakça' diye niteledi.
"Muammer Kaddafi'nin ofisini hedef alan bu korkakça saldırı çocukları korkutabilir, ama biz korkmuyoruz ve savaştan kaçmıyoruz" diyen Seyfülislam Kaddafi, NATO'nun savaşı "baştan kaybettiğini" savundu.
BM'nin sivillerin korunması kapsamındaki 1973 sayılı kararı doğrultusunda faaliyet gösteren NATO, Kaddafi üzerindeki baskıyı artırmaya çalışıyor. Karargah, cuma günü de hedef alınmıştı.
Kaddafi 'kirli bir oyun oynuyor'
Pazar günü, Libya liderine bağlı güçler, ülkenin batısındaki Misrata kentine yeniden saldırmıştı.
Misrata şehrinin merkezini ve yerleşimin yoğun olduğu üç mahalleyi hedef alan saldırılarda en az altı kişinin öldüğü bildiriliyor.
Kaddafi, aşiretlerin isyancılarla müzakere etmesine izin vermek için saldırıların durdurulduğunu açıklamıştı.
Libya Dışişleri bakan yardımcısı Halid Kaim, aşiretlerin mücadeleyi "barışçıl ve askeri olmayan" bir şekilde sonuçlandırması için ordunun saldırılara ara verdiğini açıklamıştı.
Ancak isyancıların Geçici Ulusal Konseyi'nin askeri sözcüsü Ömer Bani, Kaddafi'nin muhalefeti bölmeyi amaçlayan "kirli bir oyun oynadığını" söylemişti.
Times gazetesinin kentteki muhabiri James Hider, BBC'ye kentteki durumu aktarırken, Kaddafi'ye bağlı güçlerin kenti kuşatmış olmasına rağmen, kentin içine giren birimlerin kendilerini sarılmış halde bulduğunu söylüyor.
Hider, NATO hava saldırılarının Kaddafi güçlerinin ikmal olanaklarını engellediğini de belirtiyor.
Şubat ayında başlayan isyan hareketinde Misrata'da bini aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
İsyancılara Kuveyt desteği
Libyalı muhalif lider Mustafa Abdül Celil, Kuveyt'in Kaddafi'ye karşı savaşmaya devam etmeleri karşılığında isyancı gruplara 180 milyon dolarlık yardım yapma sözü verdiğini açıkladı.
Geçici Ulusal Konsey'in başkanı Celil, muhalefetin bu paraya ihtiyacı olduğunu ve yardımın maaşların ödenmesinde kullanılacağını açıkladı.
Kuveyt dışişleri bakanı Şeyh Muhammed Sabah ise basına yaptığı açıklamada paranın acil insani yardım fonu olduğunu söyledi.
Libya muhalefetini resmi olarak tanıyan dört ülke Fransa, İtalya, Katar ve Zambiya.