BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

LGS örnek sorular çözümlü sözel bölüm-2018

LGS sınav yerleri sorgulama ekranı MEB tarafından 8. sınıf öğrencilerinin erişime açıldı. Bu sene ilk kez yapılacak olan ve TEOG yerine gelen yeni sistem nasıl olacak öğrencilerin kafası karışık. 90 sorunun sorulacağı LGS sınavında öğrenciler 40 sayısal 50 sözel sorusu cevaplayacak. Sizler için çözümlü LGS sözel bölüm örnek sorularını derledik.

Abone ol

LGS sınavı giriş yerleri e-okul öğrenci girişi modülü üzerinden 8. sınıf öğrencilerinin erişime açıldı. TEOG yerine gelen ve ilk kez yapılacak olan liselere geçiş sınavı soruları nasıl olacak, sayısal bölüm sözel bölüm soruları nasıl olacak öğrencilerin kafası karışık. LGS örnek sorular MEB-sözel bölüm haberimizde. LGS sözel bölüm örnek sorular ve cevapları aşağıda. 

İşte LGS sınavı hakkında tüm merak edilenler ve detaylar... LGS sınavına öğrencilere toplam 90 soru sorulacak .Ayrıca 2018 yılında LGS sınavı ise 2 Haziran'da yapılacak. İşte lisete geçiş sınavı hakkında tüm merak edilenler...

LGS ÖRNEK SORULAR MEB-SÖZEL BÖLÜM

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OLAN LİSE TİPLERİ HANGİLERİ: Bazı okul türleri için sınava girerek puan edinmek şart olacak. Yönergeye göre, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça merkezi sınav yapılacak.

SINAVSIZ ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR ÖZEL OLARAK BELİRLENECEK: MEB'in sitesinde yer alan yönergeyle açıklanan konuya göre; Merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları dışında, ortaöğretim kayıt alanı ve kılavuzla belirlenen usul ve esaslara göre öğrenci alan ortaöğretim kurumları sınavsız öğrenci alacak.

SINAV SÖZEL VE SAYISAL OLARAK İKİ BÖLÜM OLACAK: Liseye geçiş için yapılacak sınav iki bölümden oluşacak. Sınavda yer alan konular ise şu şekilde sıralanacak. Sözel bölümde, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil; sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri alanlarından sorular yer alacak.

LGS SORULARI NASIL OLACAK: Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı örnek LGS sorularını değerlendiren eğitimciler, okumayı seven çocukların lehine bir sınav olacağını belirterek, “Sorular öğrencilerin bilgiyi kullanmasını, bilgiden bilgi üretmesini ve disiplinler arası ilişkilendirme yapmasını gerektiriyor. Kısaca bu sorular ezberleyen öğrencilerin çözeceği sorular değil” yorumunda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı. Uzmanlar, okuduğunu anlayan, okumayı seven öğrencilerin lehine bir sınav olacağını söyledi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, soruları şöyle değerlendirdi:

Fen Bilgisi: Örnek olarak yayınlanan sorular tek bir kazanım baz alınarak hazırlanmış. Sorular öğrencinin bilgi düzeyini ölçmek değil de okuduğunu anlama deney, tablo ve grafikleri yorumlama üzerine kurgulanmış. Sorular öğrencinin analiz, sentez ve değerlendirme becerilerine ölçmeye yönelik hazırlanmış. Ayrıca örnek olarak yayınlanan matematik soruları da öğrencileri çok uğraştırıcı olarak hazırlanmış. Bu yüzden sayısal bölümde öğrenciler zamanı yetiştirmede problem yaşayabilirler. Okuduğunu anlama becerisi yüksek olan öğrencilerin avantaj sağlayabileceği bir sınav olacakmış gibi duruyor.

Din Bilgisi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları ders müfredatıyla uyumlu ancak örnek soru sayısının az olmasından dolayı son iki ünitenin kazanımlarına yer verilmemiştir. Paragraf dayalı sorular kullanılmış, okuduğu nu anlayan, bilgiyi kullanabilen, kavrama ve yorumlama becerisi gelişmiş öğrencilerin din sorularına problem yaşamayacağını düşünüyorum.

İnkılap Tarihi : 8. sınıf müfredatına uygun, okuduğunu anlama, yorumlama bilgi ile ilişkilendirme esasına dayalı sorular içermektedir. Daha önce uygulanan TEOG sınavlarına göre uzun metin soruların olduğu gözlenmektedir.

İngilizce: İngilizce soruları genelde okuduğunu ve gördüğünü anlamaya yönelik. Üretime ve gramere çok fazla yer verilmemiş. Öğrencilerin hem bilgilerini hem de yorumlama becerilerini kullanmaları gerekiyor. Çok fazla görsel barındırması soruları kolaylaştırmış. Bu sınava giren öğrenciler için dezavantaj. Soruların seçiciliğini azaltacaktır.

Matematik: Matematik dersiyle ilgili açıklanan sorularda tablo – grafik okuma becerisine önem verilmiş. Soru köklerinde en fazla, en az ifadeleri kullanılarak öğrencileri yorum yaparak çözüm yapmaları istenmiş. Direkt sonuca ulaşabileceğimiz sorular çok az. Soruların işlem yoğunluğu da fazla ve zor düzeyde. Öğrenciler soruları mutlaka çok iyi anlayıp yorumlayıp çözüme odaklanmalılar. Aksi takdirde sayısal bölüme ayrılan süre öğrencilere yeterli olmayabilir. 8.sınıf müfredatına bağlı kalınmış.

Türkçe: MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 8. sınıflar için uygulanacak sınava ait örnek sorular incelendiğinde soruların okuma, anlama ve yorumlama yeteneğini ölçmeye dayalı oldukları görülmektedir. Anlam bilgisinin yoğun bir şekilde sorulacağı yayınlanan bu sorulardan da seziliyor. Sorularda, öğrencilerden bilginin pasif alıcısı olmaları değil bilgiyi yorumlayarak çıkarımda bulunmaları istenilmekte bu da öğrencilerin anlama ve yorumlama gücünün yeterliliğinin ölçüleceğini göstermektedir. Daha önce açıklanan örnek sorulara bakıldığında bu yıl farklı olarak sözel mantık sorularının da bu sınavlarda yer alabileceği görülmektedir. Özellikle; okumayı seven, okuduklarından çıkarımlarda bulunabilen öğrencilerin bu sınavda başarılı olma ihtimali daha yüksek görünüyor. Dil bilgisi sorularında bile metin içinden cümlelerin verilmesi paragraf sorularını okumakta zorlanan öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Müfredatla paralel olarak dil bilgisi soruları da öğrencilerin teknik bilgilerini ölçmeye yönelik. Kısaca, yapılacak olan bu sınav okumayı seven, okuduklarını yorumlayabilen öğrencilerin lehine bir sınav olacaktır.

BELGEYİ KAYBEDENLER NE YAPACAK: Sınava giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.

Sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecek.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER ATAŞELİKLERE ONAYLATACAK: Yurtdışından LGS başvurusu yapan öğrencilerin sınav giriş belgesi ise odsgm.meb.gov.tr internet adresinde yayınlandı. Bu öğrencilerin de elektronik ortamdan aldıkları sınav giriş belgesini bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerine onaylatması gerekiyor.