BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,59
ALTIN 3.008,53
HABER /  GÜNCEL

Lezzetin başkenti Antep

Türk mutfağının önde gelen illeri arasında bulunan Gaziantep’te yaklaşık 252 çeşit yemek yapılıyor.

Abone ol

Türk mutfağının önde gelen illeri arasında bulunan Gaziantep’te, çorbadan kebaba, dolmadan pilava kadar yaklaşık 252 çeşit yemek yapılıyor. 32 çeşit kebap, 26 çeşit köfte, 15 çeşit dolma kent mutfağını süslüyor.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Valiliği tarafından hazırlanan “Gaziantep Yemekleri” kitabı ile ilgili yaptığı açıklamada, yörede etli, salçalı, yoğurtlu olmak üzere, yörede yetişen bütün sebze ve meyvelerin değerlendirildiği yemeklerin yapıldığını söyledi.

Gaziantep’in tarihin her döneminde bir kültür-sanat ve ticaret merkezi olma özelliğini koruyup, sürdürdüğü gibi, dünya mutfakları arasında çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Kamçı, “Gaziantep mutfağının zenginliği, yemeklerin çeşitliliği, hazırlanması ve sunumu,adeta güzel sanatların bir dalı haline gelmiştir” dedi.

Gaziantep mutfağının değerinin, verilen emekle ölçüldüğünü vurgulayan Kamçı, Gaziantep baklavasının, kebap çeşitlerinin ve çok leziz ev yemeklerinin, dünyaca ünlü olduğunu, yemek kültürünün, kent insanının günlük yaşamında önemli bir yer tuttuğunu, bu nedenle zamanla değişik yemek çeşitleri ve geleneklerin ortaya çıktığını kaydetti.

252 ÇEŞİT YEMEK TÜRÜ VAR

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep’te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.

Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.

Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.

YÖRESEL ARAÇ-GEREÇLER

Gaziantep ve yöresinde yemek yapılırken yüzyıllardan bu yana kullanılan araç-gereçler, teknolojinin ilerlemesi ve modern mutfakların kullanılmaya başlanmasına rağmen, hala ev kadınlarının ilktercihi arasında yer alıyor. Yemek yapımında kullanılan araç-gereçlerin bazıları ise şunlar:

“Çirtikli sahan, dolma borusu, kuzu lengeri, katremiz, maltıs, altlağ, amadan, ataş saksısı, badya, barmil, bastık malası, binlik, calba kabı, cerit kömürü, çömçeler, divan sinisi, don kazanı, duz ölbesi, et kütüğü, evirgeç, havan, hazvel, kavsara, keme deleceği, kevgir, kile, körük, köfte leğençesi, maltıs, mahra, mamul kalıbı, mırra fincanları, niza, ortut, teştler, ölbe, öcce tavası, sarat, sıyırgı, soku, soğ, taslar, tekide, tepir, timin, yelleyecek, zırk, zibil teknesi.”