BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,18
ALTIN 2.981,29
HABER /  MEDYA

Leyla Zana'nın çözüm süreci içindeki görevi

Muharrem Sarıkaya, çözüm sürecinin yeni dönemine ilişkin yazısında Leyla Zana'nın Kandil'deki görevini yazdı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP İmralı heyetinin son görüşmesinin ardından, HDP heyetinin 'çözüm sürecinde yeni döneme girildiği'ni açıklamasının ardından, bugün Kandil'e giden heyette Leyla Zana'nın da yer alacağı açıklanmıştı.

HDP HEYETİ BUGÜN KANDİL'E GİTTİ

'Çözüm süreci' kapsamında İmralı-Ankara ve Kandil hattındaki görüşme trafiğini yürüten HDP'nin İmralı heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle Kandil’ e gitti.

Heyet, 17 Aralık'ta İmralı'da Abdullah Öcalan ile, daha sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görşümeleri aktarmak ve görüş alışverişinde bulunmak için bugün Kandil'e hareket etti.
HDP'nin İmralı heyetinde yer alan milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Leyla Zana ve DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, KCK yönetimi ile görüşmek için Kandil Dağı'na bugün gitti. Leyla Zana'nın uçak ile dün akşam Diyarbakır'da oynanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor-Galatasaray maçını izleyen Sırrı Süreyya Önder ve Hatip Dicle'nin ise karayoluyla bugün Kandil'e gitmek için Irak'a hareket ettikleri belirtildi.

LEYLA ZANA DA HEYETLE BİRLİKTE GİTTİ

Peki Leyla Zana'nın süreç içindeki görevi ne olacak, Zana neden Kandil'e gidiyor? Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, çözüm sürecinin yeni dönemindeki mihenk taşlarını ele aldığı bugünkü yazısında Leyla Zana'nın görevini yazdı. 

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

(...)

MÜZAKERE NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Müzakereye ne zaman başlayacağına ilişkin öngörüleri ise Nevruz öncesi gerçekleşmesi yönünde.

Çünkü Öcalan’ın “ateşkes” çağrısının Nevruz öncesi yürürlüğe girmesi isteniyor.

YENİ DÖNEMDE NELER YAŞANACAK, NELER DEĞİŞTİ?

Yeni dönemin mihenk taşları
nı sıralamak gerekirse aslında son iki yıldır konuşulanlara ilave yeni bir şey yok, sadece yöntemde farklılıklar var.

Şöyle ki...

- Bugüne kadar İmralı ile ayda bir görüşme yapılıyordu, bundan böyle gerektiğinde yapılabilecek. Belki heyet adada kalıp birkaç gün müzakereyi devam ettirecek.

- Heyet genişleyecek, Hatip Dicle’den sonra Ceylan Bağrıyanık da heyete dahil olacak.

- İki yıldır adada yapılan konuşmaları devletin iki görevlisi kayda alıyordu. Yeni dönemde bütün konuşmalar belgelere bağlanacak, kayıt altına alınacak. Her görüşme sonrası yapılan açıklamalara son verilecek. Gerekirse iki taraf birden açıklamada bulunacak.

- Öcalan’ın yanında kalan 5 mahkûm yeni görüşme gerçekleşmeden birkaç hafta içinde değişecek. Yeni gelecek 5 mahkûm Öcalan’a sekretarya görevi de verecek.

- Sürecin ana karargâhı yine MİT olacak ancak Kamu Güvenliği Müsteşarlığı da ilk yıllardaki gibi çözüm sürecinin ana omurgasında yer alacak.

- Süreçte yapılan yanlışları ve bunları kimlerin yaptığını belirleyip kamuoyuna duyuracak İzleme Heyeti 15 veya 16 kişiden oluşacak. HDP heyeti kendi isimlerini hükümete iletti. Şimdi ortak liste çıkarılmaya çalışılıyor. Heyet siyasi kimlik taşımayacak, sözü dinlenebilir kişilerden oluşacak.

- İzleme Heyeti, tahkim edilmiş ateşkes sağlayacak. Sıkıntı yaratan yapıların giderilmesi ve devletin yapması gerekenleri sıralayacak. Son örneği Cizre’de yaşanan yol kesme, adam kaçırma eylemlerinin bitirilmesi için devreye girecek. Devlet ile PKK arasında makas çok açıktı. Şimdi onu kapatacak yöntem ve yolların üretilmesine de aracılık edecek.

Daha önce dört ana başlık altında sıralanan 66 maddelik yol haritası üzerinde devletle uzlaşılamayan bazı noktalar vardı. Onların üzerinde yeni görüşler oluşturuldu. O nedenle Kandil ile yeni bir görüşmeye ihtiyaç duyuldu.

KANDİL HEYETİNDE LEYLA ZANA'NIN ROLÜ

Kandil heyetinde yer alacak Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın bu aşamadaki rolünü sordum.

"ZANA'NIN GÖREVİ ÇOK BAŞKA"

“Zana’nın görevi farklı” yanıtı verildi. Aktarıldığına göre Zana, geçen yıl Erbil’de yapılması planlanan ancak Suriye gerginliği nedeniyle gerçekleşmeyen Kürt Ulusal Kongresi’nin bu yıl Diyarbakır’da yapılması için görev almış.

Kuzey Irak ve Suriye’deki Kürt partileriyle görüşüp bunları Öcalan ile paylaşacakmış.

HEYET YALÇIN AKDOĞAN İLE NE GÖRÜŞMÜŞTÜ?

Heyetin, 'Çözüm süreci' görüşmeleri kapsamında 17 Aralık'ta Abdullah Öcalan ile ve daha sonra süreçten sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşmeleri Kandil'de KCK yönetimline aktarmaları bekleniyor. Başbakan Yardımcısı ile görüşen HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

"Çözüm sürecinde' önemli bir kriz sürecini geride bıraktık. Bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamında bunun ilgi alanına bununla bağlantılı olarak ele alınabilecek ne gerekiyorsa bu meselelerin suretle sayın Öcalan'ın katkılarıyla ve onun başlattığı bir çizginin devamı olarak ağırlıklı olarak İmralı'da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz. Bütün meselelerin halledildiği anlamına gelmiyor. Fakat şu anlama gelebiliyor: Artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıkları tartışarak ve hangi yöntemi kullanarak ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu. Parti yetkili kurullarımızla da tüm bu süreci değerlendirdikten sonra İmralı'ya geçeceğiz. KCK yetkilileri ile de meseleyi görüşeceğiz. Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli daha sonuca doğru ilerleyecektir diye ümit etmekteyiz. Çözüm sürecinin en kısa sürede sonuca ulaşması için hükümet ile mutabık olduk. Süre uzadıkça saldırı, yanlış anlama, hırpalanmalara da açık bir vaziyete geliyor. Ayın 3'ü, 5'i gibi kavramlar bizden duymayacaksınız. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak. Mümkün olan en kısa sürede yarın olabilecek şeyi bugün yapmak."