BIST 9.831
DOLAR 35,37
EURO 36,63
ALTIN 2.984,70
HABER /  POLİTİKA

Leyla Zana Meclis'e 8 ödülle döndü

1994 yılında Meclis’ten gözaltına alınarak tutuklanan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana 17 yıl sonra Meclis’e 8 ödülle döndü.

Abone ol

Zana'nın Meclis internet sitesindeki tanıtımında "Paris ve Cenevre şehirleri Onursal Vatandaşı,1995 yılında Sakharov, AP'de Zookde, 1994 yılında Rafto, 1995 yılında Bruno Kresky Preis ve Aachener Friedenspreis Ödülleri ile Paris şehri Gümüş Madalyası sahibidir" denildi.

Meclis'e dönerek yemin eden BDP'li milletvekilleri ve bağımsız milletvekillerinin tanıtımları Meclis internet sitesinde yayınlandı. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın tanıtımı sitede şöyle yer aldı:

"Gazeteci; Lise mezunudur. 1982-1989 tarihleri arasında İnsan Hakları Derneğinde çalıştı.

Paris ve Cenevre şehirleri Onursal Vatandaşı,1995 yılında Sakharov, AP'de Zookde, 1994 yılında Rafto, 1995 yılında Bruno Kresky Preis ve Aachener Friedenspreis Ödülleri ile Paris şehri Gümüş Madalyası sahibidir. 19. Dönemde (20.10.1991-20.06.1994) Diyarbakır Milletvekili seçildi. Kürtçe bilen Zana, evli, 2 çocuk annesidir."

ELÇİ'NİN YARGILANDIĞI VAKIF SİTEDE

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'nin tanıtımında da 90'lı yıllarda isminde Kürt sözcüğü olduğu için yargılanmasına neden olan kurduğu vakıfla ilgili bilgiler de ayrıntılarıyla yer aldı. Elçi'nin sitedeki tanıtımı şöyle oldu:

"1995 yılında Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı adını alan Kürt Hak ve Özgürlük Vakfını kurdu ve Başkanlığını yürüttü. Kürt Demokratik Platformu'nun kuruluşuna öncülük etti ve sözcülüğünü üstlendi. Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanıdır. 16. (5) Dönemde Mardin Milletvekili seçildi. 42. Hükümette Bayındırlık Bakanı oldu. Çok iyi düzeyde Kürtçe ve orta düzeyde İngilizce bilen Elçi, evli ve 6 çocuk babasıdır."

Elçi 1992'de kurduğu Kürt Hak Özgürlükler Vakfı nedeniyle 98 kişiyle birlikte yargılanmış uzun bir hukuki mücadelenin sonucunda, sözkonusu vakıf, 1995'te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Bu kararla birlikte ilk olarak, "Kürt" adı ile bir kurum resmiyet kazanmış oldu.

BEYNELMİLEL DE SİTEDE

Meclis'e BDP İstanbul Milletvekili olarak giren sinemacı Sırrı Süreyya Önder'in tanıtımında da isim vermeden çektiği Beynelmilel filmi yer aldı. Önder'in tanıtımı şöyle oldu:

"Film Yönetmeni ve Senarist; Adıyaman Lisesi mezunudur. Siyasal Bilgiler Fakültesi 2. sınıfından ayrıldı. Sinema yönetmenliği ve senaristliği ile çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Fakültelerde sinema dersleri verdi. Senaryosunu yazıp ve yönettiği 1 filmi ve uyarlamasını yaptığı 1 filmi bulunmaktadır Önder, 1 çocuk babasıdır."

7 MİLLETVEKİLİNİN KAYDI YAPILMADI

KCK tutuklusu 5 milletvekilinin başvuruları geç yapıldığı için bilgilerine yer verilmedi. BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan ve Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in henüz kayıtları yayınlanmadı.