Referanduma katılankların üçte ikisi Rusça'nın ikinci resmi dil olması önerisine karşı çıktı. Ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini Rusça konuşan azınlık oluşturuyor.
Abone olLetonya'da, halk Rusça'nın ikinci resmi dil olması önerisini referandumda reddetti.
Nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan Rusça konuşan toplumun Rusçanın ülkede ikinci resmi dil olması talebi parlamento tarafından reddedildikten sonra, bu konudaki nihai kararın referandumla belirlenmesinin yolu açılmıştı.
Seçim komisyonuna göre, yüzde 69 katılımla gerçekleşen referanduma katılanların üçte ikisi öneriye karşı çıktı.
Baltık Cumhuriyetleri'nin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının ardından Letonya'da yaşayan yüz binlerce Rus, Sovyet vatandaşlığını kaybetmiş, ancak Letonya vatandaşı olmaları önünde de engeller çıkmıştı.
Çünkü Letonya, ulusal kültürü ve kurumları geliştirme gerekçesiyle Letonya vatandaşlığı alabilmek için Letonyaca bilmeyi zorunlu kıldı.
Associated Press ajansı Rusça konuşan yaklaşık 300 bin kişinin anadil konusunda taviz vermediğini ve bu yüzden Letonya vatandaşı olmadıklarını bildiriyor.
Tüm resmi kurumlarında sadece Letonya dilinin konuşulduğu ülkede alışverişde bile Rusçanın konuşulmaması için bir süre "dil polisleri" görev yapmış ve bu konu Avrupa Birliği tarafından eleştirilmişti.
Rusların kültürel haklarını korumak için oluşturulan Anadil Hareketi, seçmenlerin yüzde 10'unun imzasını toplamayı başararak Rusça konusunda referandumun yolunu açtı.
Anadil Hareketi, Rusça konuşan azınlığın Letonya'yı kendi memleketleri olarak gördüğünü ama kendi dillerini konuşmakta ve kültürlerini yaşatmakta kararlı olduklarını vurguluyorlar.
Referandumu ''saçma'' diye niteleyen Cumhurbaşkanı Andris Berzins, kamuoyunu asıl ilgilendiren konunun derin bir resesyonun ardından ülke ekonomisini tekrar iyileştirmek olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Berzins, hükümet fonlarının azınlık dillerinin okutulduğu okullar için de kullanıldığını belirterek, ''İkinci bir resmi dile gerek yok. İsteyen kendi dilini evde ve okulda konuşabiliyor.'' dedi.