BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,77
ALTIN 2.961,30
HABER /  GÜNCEL

Letonya'da referandum: Rusça konuşulsun mu?

Nüfusun yüzde 44'ünü Rus, Ukrayna ve Belarusluların oluşturduğu Letonya'da Rusça'nın ikinci dil olması tartışmasında son sözü halk söyleyecek.

Abone ol

Letonya'da Rusça'nın ikinci dil olması tartışmasında son sözü halk söyleyecek.

Letonya nüfusunun yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturan Rus, Ukrayna ve Belarus kökenli vatandaşların Rusçanın ülkede ikinci resmi dil olması talebi parlamento tarafından reddedilince bu konudaki nihai karar referandumla verilecek.

100 üyeli Letonya parlamentosunda 60 parlamenter Rusçanın ülkede ikinci resmi dil olmasına karşı çıkmıştı.

Bunun ardından da anadili Rusça olan Letonya vatandaşlarından oluşan iki yüz bin imzalı bir dilekçeyle konu referanduma taşındı.

Baltık Cumhuriyetlerinin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının ardından Letonya'da yaşayan yüz binlerce Rus asıllı Sovyet vatandaşlığını kaybetmiş, ancak Letonya vatandaşı da olamamıştı.

Çünkü Letonya devleti, ulusal kültürü ve kurumları geliştirme adına Letonya vatandaşlığı alabilmek için Letonyaca bilmeyi de zorunlu kılmıştı.

Tüm resmi kurumlarında sadece Letonyacanın konuşulduğu ülkede alışverişlerde bile Rusçanın konuşulmaması için bir zamanlar "Lisan polisleri" görev yapmış ve bu konu Avrupa Birliği tarafından da eleştirilmişti.

Rus azınlığın haklarını korumak için ortaya çıkan "Uyum Partisi" yıllardır süren çalışmalarının bir sonucu olarak Rusça konusunu referanduma götürmeyi başardı.

Uyum Partisi sözcüleri, yüzyıllardır Baltık Cumhuriyetlerinde Rus azınlığın da Letonya'yı kendi memleketi olarak gördüğünü, ancak kendi dilini konuşmakta ve kendi kültürünü yaşatmakta da kararlı olduklarını vurguluyorlar.

18 Şubat'ta gerçekleşecek olan referandumda, Rusçanın Letonya'da ikinci resmi dil olabilmesi için oylamaya katılanların yarısının "evet" oyu vermesi gerekiyor.