BIST 9.368
DOLAR 34,55
EURO 36,18
ALTIN 2.983,33
HABER /  SAĞLIK

Lazer epilasyon kanser yapar mı?

İstenmeyen bölgelerdeki kıllardan kurtulmak lazer epilasyon sayesinde artık mümkün. Ancak lazer epilasyon yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken şeyler var.

Abone ol

İstenmeyen bölgelerdeki aşırı kıl oluşumu, genetik özelliklere, endokrin hastalıklara ya da bazı ilaçlara bağlı olabilir. Traşlama, kimyasal depilatörler, iple alma, beyazlatma, ağda, iğneli epilasyon gibi geçici kıl yok etme teknikleri mevcuttur. Ancak bu yöntemler kalıcı kıl kaybına yol açmaz.

Lazerle epilasyonda hedef hücre, kıl kökünde bulunan renk hücresi olan melanindir. Lazer enerjisi bu renk maddesini hasra uğratarak kıl kaybına neden olur. Lazer uygulaması büyüme fazındaki (anajen) kıllara etkilidir. Vücudun farklı bölgelerindeki kılların büyüme süreleri değişkendir. Bu nedenle seans aralıkları ve seans sayısı bölgeden bölgeye değişmektedir. Vücutta ortama seans sayısı 4-8 arasında iken yüz bölgesinde seanslar uzayabilir. Kılın kalınlığı ve kıl kökünün derinliği de tedavi başarısını etkiler.

KİMLERE UYGULANIR?

Lazer epilasyon 16 yaşından büyük herkese uygulanabilir. Ancak hamileler ve 16 yaşından küçük çocuklarda kullanım güvenliğine dair çalışma bulunmamaktadır. Lazer epilasyonda hedef kıl kökü çevresindeki renk hücresidir. O nedenle renk hücresi olmayan beyaz kıllara ya da bu renk hücresinin az sayıda olduğu sarı kıllara etkisi yoktur.

RİSKLERİ VAR MI?

epilasyon.jpg 

Lazer epilasyon doğru şartlarda ve doğru dozlarda uygulandığında güvenilir bir yöntemdir. Ancak koyu renk tenli kişilerde veya bronzlaşmış ciltte uygulanırsa yanık ve leke oluşma riski vardır. Bu riskin olmaması için lazer epilasyon seansları sırasında güneş banyosu veya solaryum yasaklanmalı ve güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Çok sayıda ve kalın kılların bulunduğu alanlara yapılan lazer epilasyon sonrasında kıl köklerinde iltihaplanma olabilir. Lazer epilasyon, hassas ciltlerde kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. O nedenle lazer epilasyon yönteminin bir doktor gözetiminde yapılması gerekli ve önemlidir.

KANSER YAPAR MI?

epilasyon1.jpg
Lazer epilasyon yöntemi 1996 yılında Amerikan Yiyecek ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından onay almış bir tedavi yöntemidir. Bu tarihten itibaren yapılan tüm bilimsel çalışmalarda lazer epilasyonun kanser yaptığına dair bir bulguya rastlanmamıştır.

ETKİSİ KALICI MIDIR?

Lazer epilasyonun kalıcılığı uygulama yapılan kılın kalınlığına, rengine ve bölgesine göre değişmektedir. Kıl çapı kalınsa, koyu siyah renkte ise epilasyon işlemi daha kalıcıdır. Bayanlarda yüz ve kol bölgesinde ve erkeklerde sırt bölgesinde lazer epilasyon başarı oranı diğer bölgelere göre düşüktür.