BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,11
ALTIN 2.873,10
HABER /  DÜNYA

Lavrovun Türkiye programı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Türkiye'ye geleceği açıklandı

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geleceği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mihail Kaminin, ziyaretle ilgili olarak Ria Novosti Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Ankara'da dışişleri bakanları arasında temasların yanısıra Lavrov, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından da kabul edilecek. Ankara temaslarının ardından İstanbul'a geçecek Lavrov, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün merkez ofisini ziyaret edecek" dedi.

"Türkiye ile ilişkilerin Rusya'nın dış politikasında önemli bir yere sahip olduğunu" belirten Kaminin, "Bunun kanıtı 2 ülke arasında son zamanda aktif bir biçimde gelişen siyasal diyalogtur" dedi.

Kaminin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretinden Moskova'nın neler beklediği konusunda ise şunları söyledi:

"Lavrov'un bu ziyareti sırasında, Mosokva'nın büyük önem verdiği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Rusya ziyareti öncesinde ikili ilişkilerin tüm alanlarında olduğu gibi, uluslararası ve bölgesel sorunlar çevresinde de fikir alışverişinde bulunulacak. Ziyaret sırasında görüşülecek konular arasında Irak ve Ortadoğu sorunu gibi bölgesel sorunların yanısıra, İran'ın nükleer programı, Kafkaslar, Orta Asya'da ve Kıbrıs'daki durum gibi uluslararası sorunlar üzerinde de durulacak. Görüşmeler sırasında Kuzey Kafkasya'daki durum da gözönünde bulundurularak, uluslararası terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele konusuna ayrıca yer verilmesi planlanıyor. Her iki ülke Karadeniz kıyısı bölgesinde çoktaraflı ve ikitaraflı işbirliğinin geliştirilmesinden yanadır. Bununla ilgili olarak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü çerçevesinde karşılıklı ilişkilerin perspektiflerini değerlendirmek ve Rusya'nın dönem başkanlığını da gözönünde bulundurarak somut adımlar atılmasından yanayız. Tüm bunların yanısıra, temaslar sırasında Karadeniz'deki "BlackSeaFor" askeri birliklerinin faaliyetiyle ilgili sorunları ve Rusya'nın Türkiye Deniz Kuvvetleri'nin düzenlediği askeri tatbikatlara katılımı konusu da ele alınacak. Gündemdeki maddeler arasında Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ekonomik ilişkiler de olacak."