BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,53
ALTIN 3.021,34
HABER /  DÜNYA

Lavrov'dan 'Suriyeli Kürtlere özerklik' sorusuna cevap

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli Kürtlere özerklik projesine destek verip vermeyeceği sorusuna cevap verdi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Astana görüşmesinde Kürtlerin özerkliğini içeren Konfederasyon projesine destek verip vermeyeceği sorusuna “Bu soruyu bana değil, Suriyelilere sormak lazım. BM’nin kararnamelerine dayanarak kendi ülkesinin kaderini sadece Suriyeliler belirleyebilir. " diye yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2016 yılını değerlendirdiği geleneksel yıllık basın toplantısı düzenledi.  Suriye barış süreci ve Astana görüşmesi gündemin en önemli ve sıcak konularından biri oldu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada Lavrov Rusya, Türkiye ve İran’ın ateşkes anlaşmasının garantörleri olduğunu hatırlattı. Lavrov şöyle devam etti:

SURİYE BARIŞ SÜRECİ
“Rusya, Türkiye ve İran imzalanan ateşkes anlaşmasının garantörleri olarak Astana’da düzenlenecek görüşmelere BM ve ABD’nin yeni yönetiminin temsilcilerini davet etmeyi doğru buluyoruz. ABD’nin yeni yönetiminin uzman düzeyinde görüşmelere katılmasını bekliyoruz, bu da bizim ilk temasımız olacak. Rusya ve ABD’nin Suriye barış süreci koalisyonunu oluşturduğunu da unutmayalım, koalisyon hala çalışmaya devam ediyor. Bu mekanizmasını canlandırabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle de ABD’nin yeni yönetiminin terör ile gerçek ve ciddi mücadele edeceğini açıkladığına dikkatinizi çekmek istiyorum“.

"(KÜRTLERE ÖZERKLİK)BANA DEĞİL SURİYELİLERE SORUN"
Gazetecilerin, Suriye’nin barış sürecinde önemli rol oynayan Rusya’nın en yakın gelecekte düzenlenecek Astana görüşmesinde Kürtlerin özerkliğini içeren Konfederasyon projesine destek verip vermeyeceği sorusuna cevap veren Lavrov, “Bu soruyu bana değil, Suriyelilere sormak lazım. BM’nin kararnamelerine dayanarak kendi ülkesinin kaderini sadece Suriyeliler belirleyebilir. Bunun önemli şartı, bu diyaloğa Suriye’nin tüm mezhepleri ve milletlerinin katılmasıdır. Bugüne kadar en önemli sorunlarından biri, BM’nin Suriye barış süreci görüşmelerine sadece siyasi muhalefet gruplarını davet etmesidir, onların çoğu Suriye’de yaşamayan siyasetçiler. Askl Suriye’de sahadaki gelişmeleri etkileyen aktörlerin katılımı eksikti. Rusya ve Türkiye görüşmelere Suriye’de savaşan taraflarını davet ederek önemli büyük bir adım atmış oldu.
Astana’daki görüşmenin hedefi, ateşkes rejimini pekiştirmek ve söz konusu savaşan aktörlerin Suriye’deki siyasi sürece dahil ettirmektir. Söz konusu taraflar, sadece Aralık ayında ateşkes anlaşmasını imzalayan aktörler değil, diğerleri de katılabilir. Katılmaya hazır militanların listesi var. İşte buna, olabildiğince çok aktörlerin katılmasını sağlayan sağlam bir süreç diyebilirim" dedi.