BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Latife Hanım'ın mektupları davalık oldu

Mustafa Kemal Atatürk’ün boşanma döneminde Latife Hanım’a gönderdiği 7 mektup davalık oldu.

Abone ol

Atatürk’ün, eşi Latife Hanım’a gönderdiği 7 mektup, dava konusu oldu. Latife Hanım’ın yeğeni Gülten Ayşe Devres, ailesi tarafından Türk Tarih Kurumu’na teslim edildiğini öne sürdüğü mektupların, bir müzayede de ortaya çıkması üzerine soluğu mahkemede aldı. Gülten Ayşe Devres, mektupları satışa sunan sosyete antikacısı Hulusi Turgay Artam’dan ve olaya karışan 3 kişiden şikâyetçi oldu.

MUSTAFA Kemal Atatürk’ün boşanma döneminde Latife Hanım’a gönderdiği 7 mektubun Antik A.Ş.’nin müzayedesinde satışa sunulmasıyla ilgili olarak aralarında sosyete antikacısı Hulusi Turgay Artam’ın da bulunduğu 3 kişinin yargılandığı davada, Latife Hanım’ın yeğeni Gülten Ayşe Devres ifade verdi.

Sanıklardan şikâyetçi olduğunu söyleyen Devres, “Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağım” dedi.
 
‘TTK’YA TESLİM ETMİŞTİK’
 
Gülten Ayşe Devres mahkemedeki ifadesinde, Latife Hanım’ın öz teyzesi olduğunu söyledi. Teyzesinin vefatından sonra mektupları Türk Tarih Kurumu’na teslim ettiklerini belirten Devres, “Ancak bu mektuplar Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan Müzayedesi’nde ortaya çıktılar. Bu mektupları biz Türk Tarih Kurumu’na vermiş olmamıza rağmen nasıl oldu da Hulusi Turgay Artam’ın müzayedesinde satışa sunuldu merak ediyorum” dedi.
 
Devres, Sinan Erdemli’nin ifadesinde geçen, babaannesi Mualla Erdemli ve dedesi Sinan Erdemli’yi tanımadığını belirterek, “Bu kişilerin Atatürk’le ve bizimle ilgi ve alakası yoktur” diye konuştu. Sanıklar Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan’ın vekili Avukat Kezban Hatemi ise “Karşı tarafın iddialarını kabul etmiyoruz.

Söz konusu belgeler ile Türk Tarih Kurumu’na teslim edilen belgelerin aynı belgeler olmadığını iddia ediyoruz” dedi. Mahkeme, söz konusu mektupların Türk Tarih Kurumu’na teslim edilen mektuplarla aynı olup olmadıklarının sorulmasına ve bilirkişi incelemesine tabi tutulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
 
‘DEDEMDEN KALMIŞTI’
 
Bahsedilen mektup ve yazıların dedesinden babaannesi Mualla Erdemli’ye miras kaldığını, oradan da kendisine intikal ettiğini ifade eden Sinan Erdemli, “Bu belgeler bize gelince internet üzerinden konuyla ilgili kişi ve firmaları araştırdım, Antik A.Ş. firmasının yetkilileriyle görüştüm. Bunun suç olduğunu kesinlikle bilmiyordum” dedi.