Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetişen kirazlar hem lezzeti, hem de iriliğiyle göz dolduruyor. Madeni 1 TL’den büyük olan Lapseki kirazı ih...
Abone olÇanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetişen kirazlar hem lezzeti, hem de iriliğiyle göz dolduruyor. Madeni 1 TL’den büyük olan Lapseki kirazı ihracatın da en gözde ürünleri arasında yer alıyor.
Türkiye ve Marmara bölgesinde aroma, tat, gramaj bakımından ön sıralarda yer alan Lapseki kirazı markalaşma yolunda hızla ilerlerken, ihracatın da gözdesi. Madeni 1 TL’den büyük olan Lapseki kirazı cinsine göre bir çay bardağına sığmayacak büyüklüğe de ulaşabiliyor. Kirazın aroması da diğer bölgelerde yetişen kirazlara nazaran daha lezzetli. Bu sayede hem iç hem de dış piyasada Lapseki kirazı rahatlıkla alıcı bulabiliyor.
Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de kirazın daha iyi tanıtılması için çalışma başlattı. İl Müdürü Mustafa Akkuş, üreticilerin tarlalarına girerek bilgi aldı. Lapseki’nin Çardak beldesinde kiraz yetiştiren Salih Tekçe’nin meyve bahçesini gezen Akkuş, yeni yetişen cinsleri yakından inceledi. Regina, summit, lapins, kristalina ve ziraat 900 cinsi meyve ağaçlarındaki üretim ve sağlıklı hasat miktarları hakkında bilgi alan İl Müdürü Mustafa Akkuş, daha çok ihracatçıyı ilçeye davet etti.
Akkuş, “Bu coğrafyada her ilin kendisine has bir özelliği var. Çanakkale’mizde meyve, sebze ve her türlü zirai ürün yetişiyor. İlçelerimizin öne çıkan ürünleri var. Lapseki kiraz ve şeftalide daha fazla öne çıkmış durumda. Çardaklı üreticimiz Salih Tekçe’nin işletmesini kayda değer bulduğumuz için kendisini ziyaret ettik. Bütün çiftçilere bol kazançlı bir hasat dönemi diliyoruz” dedi.
Üreticiler ise topladıkları ürünleri Lapseki’deki ihracatçılara ve İstanbul piyasasına gönderdiklerini ifade etti. Yabancı ihracatçıların da Lapseki şeftalisi ve kirazını tercih ettiğini hatırlatan üreticiler, markalaşma projesinin tamamlanmasıyla kirazın hak ettiği değere ulaşacağını söyledi.
(İHA)