BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Lanlı repliğe sansür

'Eşeğin Gölgesi' adlı oyunda tiyatrocunun 'lan artistlik yapma' sözü, rahatsızlık yaratınca oyundan çıkarıldı.

Abone ol

Adana'da başlayan Sekizinci Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nin açılışında, 'Eşeğin Gölgesi' adlı oyunda siyasetçi rolündeki tiyatrocunun 'lan artistlik yapma' sözü, rahatsızlık yaratınca oyundan çıkarıldı.
Haldun Taner'e ait politik tiyatronun çarpıcı örneklerinden biri olan 'Eşeğin Gölgesi' adlı oyun, Adana Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından festivalin açılışında temsili olarak ilk kez sunuldu.

Halil Akarsu'nun yönettiği epik (destansı) türde, düzen eleştirisi, toplumsal- ekonomik-politik uyarma işlevini destekleyen oyunda, kiralanan bir karakaçanın güneş altındaki yolculuğunda mola verildiğinde, eşeğin gölgesinde sahibinin mi, eşeği kiralayanın mı istirahat edeceği anlaşmazlığının mahkemelik olması ve uzun süre ülkenin gündemini meşgul etmesi anlatılıyor.
'Gölgeciler' ve 'eşekçiler' olarak halkı ikiye bölen dava sürecinde siyasetçiler de devreye giriyor.

'Lan artistlik yapma' repliği
Oyunun ikinci perdesinde, sahnede iki ayrı kürsüde iki ayrı partinin liderleri nutuk atarken, bunlardan biri hem gösteri yapan halka, hem de karşı kürsüdeki parti liderine 'lan artistlik yapma' diye bağırınca, salondaki izleyiciler arasında bir kıpırdanma oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin'de sorunlarını anlatmak isteyen çiftçi Mustafa Kemal Öncel'e bu şekilde hitap etmiş olmasının hicvedildiği oyunun bu repliği salonda bulunan Bakan Atilla Koç ile Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mine Acar da soğuk duş etkisi yaptı.
Sanatçılar kuliste de bu sözler ve yaptığı çağrışım üzerinde dururken, oyunun tiyatronun çeşitli türlerinden örnekler sunduğu ve o bölümün doğaçlama olduğu üzerinde duruldu.

Cümle sansürlendi
Bakan Atilla Koç, oyundan sonra yorum yapmaktan kaçındı. Oyun metninde bulunmayan `lan'lı repliğin doğaçlama olduğu anlaşıldı. Adana Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Muhsin Çıtak, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Acar'ın bu repliği değerlendirirken, "olmaması gerekirdi" dediğini, bu nedenle de bundan sonraki temsillerde `lan artistlik yapma' cümlesinin kullanılmayacağını açıkladı.