BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,57
ALTIN 3.025,13
HABER /  DÜNYA

Lale devine lale ihracatı

Konya’nın Çumra ilçesinde üretimi yapılan ve ‘erkenci’ olarak tabir edilen lalenin soğanı, dünyanın en büyük lale üreticisi Hollanda’ya ihra...

Abone ol

Konya’nın Çumra ilçesinde üretimi yapılan ve ‘erkenci’ olarak tabir edilen lalenin soğanı, dünyanın en büyük lale üreticisi Hollanda’ya ihraç edildi.
1998 yılından beri üretim yapan Asya Lale Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Yetgin, Hollanda’ya ihracat yapacak olmalarından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, “Bu yıl Kuzey Hollanda bölgesindeki üreticilerle lalelerimiz buluşuyor. Yaklaşık 2 konteyner lale gönderimi yapacağız. Bu yıl bunlar test edilecek ve denemeler sonucunda güzel bir sonuç alınırsa, Konya’da yetiştirdiğimiz Türk lalesi, başta Çin ve Fransa pazarı olmak üzere birçok ülkede değerlendirilecek. Avrupa’daki birçok lale üreticisi, Türkiye’deki süs bitkisi üreticisine, ’neden Türk Lalesi’ diye bir soru soruyor? Türk lalesinin özelliği; lalenin tarihinin Türkiye’den gelmesi… Lalenin Türkiye’de Hollanda’ya nazaran yaklaşık bir ay süre daha erken hasat edilmesi sebebiyle kesme çiçek sektöründe, kesme çiçek yapan firmalar bir ay daha erken süreyle kesme laleyi çıkartıyorlar. Bu da ciddi anlamda karlılığı ön plana getirmektedir” dedi.

HOLLANDA’YA 40 TON LALE SOĞANI
Konya’nın Çumra ilçesinde ve İsmil kasabasında üretim yaptıklarını dile getiren Yetgin, "Nisan ayında yaklaşık 25-30 milyon soğanlı bitkiden 22 milyon civarında 70 çeşit lale üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretilen laleleri Azerbaycan, Türki cumhuriyetler, Irak ve İran’a ihraç ediyoruz. İleri ki yıllarda bu rakamları ciddi oranda artıracağız. Bütün komşu ülkelerde Türk lalesini hep birlikte göreceğiz. Bu yıl Hollanda’ya yaklaşık 40 ton çiçek soğanı ihracatını yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında, lalelerin hasatlarının olmasıyla birlikte bu ürünleri, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere üretim sözleşmesi yaptığımız Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, birçok belediye ve süpermarket zincirlerine hazırlıyoruz. Bu ürünlerin dağıtımını Eylül ayından Aralık ayına kadar devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
Turfanda lale üretimi ve satışı yaptıklarını vurgulayan Yetgin, özellikle sevgililer günü gibi özel günlerde yılda 1,5 milyon adet saksılı lale, sümbül ve zambak üretimi ve Türkiye genelinde de yaklaşık 8 bin noktada süpermarketler zinciri kanalıyla bu ürünlerin satışını yaptıklarını sözlerine ekledi.

"DEVLET LALE ÜRETİMİNE DESTEK VERMELİ"
Hollandalı lale üreticisi Nico Kaaijk ise, Türkiye’de üretilen lale soğanlarının daha erkenci olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, “İkinci avantaj Konya’nın iklimi. Hollanda ve Çin’in iklimine göre daha kuru bir iklime sahip durumda. Nem olmadığı için hastalık riski hem daha az oluyor, hem de kalitesi daha güzel oluyor" dedi. Devletin destek vermesiyle Türkiye’de lale üretiminin yaygınlaştırılabileceğini ve tüketimin daha da artırılabileceğini söyleyen Kaaijk, "Türkiye’nin erkenci lale hasat etmesi sebebiyle Türkiye Hollanda’ya kesinlikle lale ihracatı yapabilir. Şu anda Hollanda erken turfanda lale elde etmek için Fransa’nın birçok kentinde erkenci lale üretimi için çalışma yapmakta. Ancak özellikle üretim yaptığı kentlerde yüksek nem ve popülasyonun fazla olması sebebiyle böcek zararı daha fazla olmaktadır. Kuru bir iklime sahip süs bitkisinin yoğun yetiştirilmediği bir bölge olması sebebiyle Konya’da, daha erkenci lale yetiştirilip Hollanda’ya çok rahatlıkla bu ürünün ihracatı gerçekleştirilebilmektedir” diye konuştu.
(İHA)